Faculty - Az invázium [1998]

Neked is eszedbe jutott annak idején, hogy a tanáraidat megszállta valami? Mondjuk egy idegen organizmus? Nem? Na jó, nekem sem, de a Faculty-ban pont ez történik. Egy maroknyi diák pedig összefog, hogy megállítsák az inváziót.




Őszintén szólva nem vagyok egy túlságosan nagy Robert Rodriguez-rajongó. Sok filmjéért kalaplengetés jár, és valahol az is szóra érdemes, hogy a Kémkölykök-sorozatot úgy, ahogy van, gyermekei kedvéért csinálja, de vannak pontok a filmográfiájában, amik már látatlanban bűzlenek. Nem kapom fel a fejem, ha olvasom valahol, hogy Rodriguez új filmre készül, de mégsem közömbös számomra. Meglennék nélküle, de valamikor jó, hogy belehuppan abba a bizonyos rendezői székbe.

A Faculty egy igazi B-film, mindenféle sallang és körítés nélkül. Puszta szórakozás és semmi több, mindezt azonban maradéktalanul teljesíti. Nem árt azonban, ha nosztalgiaként tekintesz rá vissza, illetve, hogy ennek tükrében nézed újra, ahogyan azt a Poltergeist esetében is írtam anno. Itt azonban nem a rosszul öregedésről van szó, egész egyszerűen a Faculty csupán túlontúl egyszerű ahhoz, hogy elkápráztassa a mai nézőt. A tanárokat megszállja valami, néhány diák pedig próbálja megakadályozni mindezt. Puff, kész is a Faculty.


De mégis van valami ebben a filmben, ami képes arra, hogy lekösse a figyelmed, ha kell, izgalmak között tartson, megnevettessen, és ne hagyjon unatkozni. Mindenképp érdemes megemlíteni a középiskolai filmek kliséinek kiforgatását. Igazi sztereopít szereplők: lúzer srác, vagány csaj, alfahím, drogdíler... Ismerős, nem? Ezen kívül érezni más sci-fi mozik hatását, kapásból a Testrablók támadása egy az egyben befigyel, míg van egy jelenet, amely a Dolog című klasszikust idézi meg. Röviden mondhatjuk akár azt is, hogy fogd ezt a két filmet, helyezd középiskolai környezetbe, és megkapod a Faculty-t. Parára, félelemre azonban semmi ok, a Faculty ugyanis nem fog megrémiszteni.

És, hogy milyenek maguk a trükkök? 1998-at írtunk, a költségvetés sem ért fel az egekig (15 millió dollár) és ahhoz képest vannak nagyon ügyes megoldások. Nem felejted el egy percig sem, hogy mekkora B-filmet nézel, és van, amikor nagyon kiüti a szemed az olcsóság, de nem is az élethű lények az elsődleges szempontok egy ilyen filmnél. Ismerős arcokban sincs hiány, példának okáért Josh Hartnett, Famke Janssen, Elijah Wood, Salma Hayek, valamint Robert Patrick.

A Faculty egy korrekt szórakozás, persze csak szigorúan abban az esetben, ha a helyén tudod kezelni. Nem egy mestermű, de nem is próbál az lenni. Megmarad a saját keretein belül, amiben viszont kihozza magából a legjobbat.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]