Top 10: Kedvenc Férfiszínészek

Úgy esett, hogy összeválogattam a tíz kedvenc férfiszínészemet. Nem gondoltam volna, hogy ennyit kell agyalnom rajt, de végül csak összejött. Az első hármat bármikor rávágtam volna, de a maradék hét azért okozott némi fejtörést.

A listán szereplő nevek és a sorrend teljes mértékig szubjektív.

Tíz színész, akiktől szinte bármi jöhet, már csak a nevük miatt felkapom az adott filmre a fejem.

10. Robert Downey Jr.

És nem, nemcsak a Marvel-filmek miatt. Sőt. A Kiss Kiss Bang Bang, a Zodiákus, a Trópusi Vihar, a Wonder Boys - Pokoli hétvége, vagy épp a Kamera által homályosan. Meg mondjuk a Sherlock Holmes. Downey nem csak egy cinikus karakter, de elképesztő színész is egyben. Ki tudja, hol tartana most, ha nincsenek az alkohol- és drogproblémái, és nincs az az egy év börtön. Hiszen már a '92-es Chaplinért Oscarra jelölték.


9. George Clooney

Hollywood örök macsója. Miután részt vett többek közt olyan szuperprodukciókban, mint a Gyilkos paradicsomok támadása, vagy épp a Ketten a hadsereg ellen (VHS-korszak rulez!), jött a Vészhelyzet, és hamar felfedezte magának Hollywood. Színész, producer és nem utolsó sorban rendező.


8. Gary Oldman

Gary Oldman az a színész, aki főleg mellékszerepekben tűnik fel, de azokat hibátlanul hozza. És ha egy gonosz karakter eljátszásáról van szó, akkor talán nincs is jobb választás. Emlékezzünk csak, hogy milyen gátlástalan figurát hozott a Leon, a profi-ban.


7. Sean Penn

Az abszolút antiszínész külsejű Sean Penn már megannyi felejthetetlen alakítással kápráztatott el minket, és rendezőként sem utolsó! Konkrétan azt játszik el, amit akarsz. Lehet az illető egy esendő figura vagy épp egy kőkemény arc. Neki mégis mindent elhiszel.


6. Kevin Spacey

Azt hiszem elég csak néhány filmes felsorolnom: K-Pax, Hetedik, David Gale élete, Közönséges bűnözők, Amerikai szépség... Most pörgesd le, hogy ezekben miket alakított. Most már érted, hogy miért van Kevin Spacey a listán, ugye?


5. Brad Pitt

Voltak idők, amikor Brad Pitt volt Hollywood selyemfiúja, de szerencsére kitört belőle. Halvány emlékként él bennem, hogy egy időben én sem rajongtam érte túlságosan, főleg a Joe Black-szintű filmek miatt. Mára már ott tartok, hogyha Brad, akkor nézzük! A kilencvenes években ugyanis elég keményen szakított a szépfiú-imázzsal, hála a Kaliforniának, a Hetediknek, na meg a Harcosok Klubjának.


4. Jack Nicholson

Bevallom, filóztam kicsit a negyedik és a harmadik helyezetten, nem nagyon tudtam eldönteni, ki legyen bronzérmes és ki essen ki a dobogóról, végül úgy alakult, hogy Jack Nicholsonnak "csak" a negyedik hely jutott. Persze vannak pillanatok, amikor megnézek tőle valamit, és ez a felállás simán változik.


3. Christian Bale

Az 1987-es A Nap birodalma című háborús filmben a mindössze 13 éves Christian Bale-t 4000 gyerek közül választották ki, és már ennyi idősen együtt játszhatott John Malkovich-al. Főszerepet. Karrierje 2000-ben fordulóponthoz érkezett, hála az Amerikai Psychóban nyújtott elképesztő alakításának. Tudjuk, hogy Bale nem ismer lehetetlent: képes kilókat felszedni, vagy épp csont sovánnyá aszalódni egy szerep kedvéért. Korunk egyik legjobb színésze, a "fiatalabb" generáció közül pedig egyértelműen a legjobb.


2. Robert De Niro

A jó öreg De Niro mostanság elvállal fűt-fát, de egyszerűen muszáj a második helyre tennem, hiszen a korábbi filmjei olyan élményt voltak képesek nyújtani nekem, amikért nem tudok eléggé hálás lenni. A gengszterfilmek egyik ikonikus alakja, Scorsese egykori kedvence. Lehet ő gengszter, sittről szabadult őrült, mogorva apósjelölt, egy biztos: De Niro egy fogalom.


1. Al Pacino

A színészisten. Nincs mese. Pacino az a színész, akit lehet utálni, de egyvalami mellett nem lehet elmenni: elképesztő karizmája van. Lehet beskatulyázni, hogy legtöbbször ugyanazt azt a túlpörgéses, szenvedélyes figurát hozza, de nekem ő az az ember, akinek ha tehetem minden filmjét megnézem, igen, még akkor is, ha láthatóan szar lesz. Nem tudok egy olyan színészt sem, akit akárcsak a közelébe is tudok emelni. Uralja a vásznat, uralja a jeleneteit, uralja az egész filmet. Hiszen ahogy Javier Bardem is mondta egyszer (magának Pacinónak): "Nem hiszek Istenben. Én Al Pacinóban hiszek."


----------

Ők lennének tehát azok. Nyilván többen kimaradtak (pl.: Denzel Washington, Leonardo DiCaprio vagy épp John Malkovich), de egy Top 20-ban elfértek volna simán.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]