Cserkészkézikönyv zombiapokalipszis esetére / Scouts Guide to the Zombie Apocalypse [2015]

Bitang nehéz egyveleg ez a horror-komédia, hiszen mindkét stílusjegy minőségi szerepeltetése embert próbáló feladat tud lenni. Évről évre érkeznek különféle próbálkozások ezen a téren, és bár kevés a kritikán aluli film, de az igazán zseniális mozikkal sem vagyunk elkényeztetve. A Scouts Guide to the Zombie Apocalypse valahol félúton rekedt meg.


Mert bizony a cselekmény egyszerű, mint egy pofon. Kötelező körök, ezerszer lerágott sablonok és fordulatok követik egymást, minden előre besaccolható, és jó eséllyel úgy is lesz, ahogy azt sejteni véled. Kitör egy zombijárvány, néhány kiscserkész pedig az egyikük kinevezése estéjén szembesül azzal, hogy valami nem stimmel a környéken. Egy helyi sztriptíztáncosnővel kiegészülve veszik fel a harcot az élőhalottak ellen.

Mindez a jól bevált bonyodalmakkal tarkítva, amelyek abszolút nem okoznak meglepetést. A forgatókönyv vázlatán nem kotlottak sokat, mintha valami biztonsági játék akart volna lenni, vagy egyszerűen csak ennyire futotta. Ami azonban megdobja a filmet, azok a poénok... illetve egy részük, mert azokból is akadnak kifejezetten gyengék. Néhány viszont tényleg üt, ott és akkor, amikor kell, megtudja nevetteni nézőjét. Amikor már fájdalmas lenne a sztori faék egyszerűsége, betalál valami pontosan odaillő dumával, esetleg egy nem várt altesti humorral: legyen az egy zombi nő megcsöcsörészése, vagy egy szintén élőhalott péniszében való kapaszkodás. Így leírva borzalmasan hangzik, de mozgóképen mégis sikerült eltalálni.


Ehhez nagyban hozzájárul az is, hogy a szereplők látszólag jól szórakoztak a forgatás közben. Nem kellett komolyabban megerőltetni magukat, nem kellett mélyenszántó gondolatokat közvetíteni a nagy színészi átszellemülés közben: egyszerűen érezni, hogy lazára vették a figurát, ez pedig teljes mértékig átjön, és a nézőkre is rátapasztja ezt a fajta jó kedvet. Ide ennyi elég is volt, mert ez kellett.

Szerencsére a korhatári besorolással sem spóroltak: van minden, ami egy ilyesfajta filmbe illik. Vér, belek, nemiszervek, trancsír, amit akartok. Kellemesen el lehet röhögcsélni a film közben, másfél óra erejéig egész jól leköti azt, aki bevállalja, de nem lesz sem újranézős, sem emlékezetes, mint például egy Tucker and Dale vs. Evil. Amíg tart a film, addig tart az élmény is, de másnap reggelre már csak egy pipa lesz a filmes listádon.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]