Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

Valljuk be, a horror műfajon belül a slasher nem kimondottan az agyalós, elgondolkodtató és többrétegű fajta. Bár tény, hogy kitermelt magából jó pár klasszikust, sajnos a mai tendencia nem azt mutatja, hogy a stílus képes túllépni a saját árnyékán. Még szerencse, hogy a norvégok 2006-ban összehozták a Hideg prédát, amelynek jött is hamar a folytatása!

A történet szinte ott folytatódik, ahol az előző etap abbamaradt. Mindössze pár óra telik el, a helyszín pedig ezúttal egy kórház, nem messze a mészárlás helyszínétől. Ide hozzák be az áldozatokat, illetve azt az egyetlen túlélőt - valamint a gyilkost. Nem kell észkombájnnak lenni, hogy kitaláljuk, mi történik: a gyilkos él, sőt, maguk az orvosok hozzák vissza őt, hiába ellenkezik Jannicke, aki éppen elhunyt barátait gyászolja.

És megkezdődik az újabb menet: a megállíthatatlan mészáros módszeresen halad végig a kórházon, hogy ezúttal még véletlenül se maradjon senki életben.

Az első részben egy elhagyatott szálloda kiváló helyszínnek bizonyult, most pedig kiderül, hogy egy kórház is úgymond aktuális helyszín egy kiadós slasher-mókához. Rideg, vérfagyasztó atmoszférát sugároz, jó európai filmhez méltón elképesztő operatőri munkával. Ahogy a kamera lassan, fokozatosan végigkúszik az üres folyosón, megfagy az ereidben a vér. Nem kis feszültséggel jár, hogy ezúttal sem a civilizáció közepén vagyunk: ezek még mindig a hófödte hegyek, a közelben nincs igazán senki, a gyilkos pedig erősebb, mint gondolnád. Módszeresen cserkészi be áldozatait, és amikor aprításra kerül a sor, a Te arcodba is belefröccsen a vér.

Apropó, a gyilkos. Kisebb hátulütője a filmnek, hogy amíg az első részben csupán sejtettek dolgokat vele kapcsolatban, addig itt konkrétan kitérnek rá, ki is ő valójában. Ezzel oda a misztikum egy része, de szerencsére nem magyarázták túl a dolgot, én személy szerint viszont simán meglettem volna enélkül is.

Míg a Hideg préda 2 az egyik pillanatban hangulatot teremt, addig a másikban súlyosan lecsap. Ha tetszett az első rész, garantálom, hogy ebben sem fogsz csalódni. Vegytiszta slasher, annak is a jobb fajtájából.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Közelebb / Closer [2004]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]