Who Am I: Egy rendszer sincs biztonságban / Who Am I - Kein System ist sicher [2014]

Benjamin különc srác, igazi számítógép zseni. Találkozik Max-szel és annak társaival. Négyen megalapítják a CLAY nevű hacker-csoportot, amellyel atombiztonságosnak vélt rendszereket törnek fel, méghozzá egészen szenzációs módon megtréfálva a nagy cégeket. A hackerek hőseként ismert, titokzatos MRX azonban nem veszi őket komolyan, ők pedig úgy döntenek: emelik a tétet.

A hacker-téma eléggé felkapott lett manapság: Michael Mann elkészítette a Blackhat-et (bár ne tette volna...), a sorozatok rajongói biztosan nézik a szenzációs Mr. Robot című szériát, és erre itt van a német Who Am I, amely még amerikai viszonylatban is bőven megállná a helyét - sőt!

A film amolyan visszaemlékezés, egy flashback, amit Benjamin a kihallgatószobában mesél el. Látjuk a történet elején, hogy egy tragédia történt, a fiút lekapcsolták, ő pedig, hogy mentse az irháját és megússza egy sima tanúvédelmi programmal, mindent kitálal. Kezdve a gyerekkorától, hogy lett belőle ekkora kocka, és hogy a közelmúltban hogy került kapcsolatba Max-ékkel. Valamint, hogy mi okozta a bajok fő forrását, amelyek végül csúnya véget értek.

A Who Am I egy igazi csemege. Egyrészt ott van a sodró lendülete, amelynek hála nincs megállás egy pillanatra sem: bár sokszor kissé kapkodó képkockákkal, gyors jelenetekkel dolgozik, de pont annyira, hogy megtartson egy bizonyos ütemet, és ne laposodjon el. Visz magával, mint egy hullámvasút, ügyesen beleszőtt fordulatai miatt pedig a kellő hatás sem marad el. Benjamin szinte folyamatosan narrálja az eseményeket, így tart minket képben végig, és nem veszítjük el a fonalat.

Vizuális téren úgyszintén szenzációs, amit kapunk: van ugyanis egy amolyan meta-sík, egy metróban játszódó jelenetsorozat, amely néha-néha visszatér, és egészen egyedi módon vizionálja nekünk a cselekmény történéseit.

Ha felépítését tekintve párhuzamot kéne vonnom egy másik filmmel, akkor mindenképp a Közönséges bűnözők lenne az. Hiszen az elején láthatjuk, hogy valami balul sült el, az egyetlen túlélő pedig egy kihallgatás során meséli el a sztorit, ahogy néhány hacker szövetkezik, és egyre nagyobb balhékat csinálnak. A misztikus Keyser Soze helyezz itt van nekünk MRX, és még fordulatot is kapunk a végén - de nem kell megijedni, ez a csattanó egészen más irányba megy el. Sőt, itt duplán is csavarnak a sztorin.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Stephen King: Az / It [1990]