Az árva / Orphan [2009]

Kate és John harmadik gyermeke szülés közben meghal. A pár az örökbefogadás mellett dönt, az árvaházban pedig megismerkednek a kilencéves Estherrel, akit szinte azonnal megkedvelnek. Nem telik el sok idő, lassan kezd körvonalazódni a kép, hogy a kislánnyal valami nincs rendben. Konkrétan egészen más képet mutat magáról szüleinek, mint amilyen valójában.

Az ártatlan gyermeki lélek kifordítása egy igencsak közkedvelt téma horrorok vagy thrillerek terén. Azonban könnyen el lehet csúszni rajt, ha túlzásokba esik. Valahol Az árvának is ez lett a hátulütője, de szerencsére még így is ütős egy darab kerekedett ki a végére.

Jaume Collet-Serra debütáló rendezése a Viasztestek volt, amit én személy szerint nem tartok rossz filmnek, de annyira nem is emelkedik ki. Szerencsére jelen esetben tárgyalt filmünkkel sikerült emelnie a tétet, nagy kár, hogy azóta ő egyengeti Liam Neeson akciófilmes karrierjének egy szeletét. Pedig nagyon megy neki ez a misztikusabb vonulat, talán még egyszer megörvendeztet minket valami hasonlóval.

Az árva ugyan lassan indul be, de a második félidőre már elég rendesen belehúz. Nem kapkodják el Esther valódi énjének felszínre törését, eleinte egészen apróságokból tudunk csak mi, nézők következtetni, még akkor is, ha voltaképp a legelejétől sejtetik velünk, hogy itt valami nagyon nem klappol. Esther nagyon ügyesen képes manipulálni környezetét, bármikor magára tudja ölteni azt a bizonyos ártatlan ábrázatot, amellyel máris nyert ügye van.

A film pedig pontról pontra ráerősít, ami egy darabig igen hatásosan működik, sőt, néhol sikerül sokkolnia is minket, de a végére pont ez okozza a vesztét is. Nem a csavarra gondolok, az rendben volt, és ahogyan tudatták velünk, még az is nagyon ügyesen volt előadva. Sokkal inkább a finálé az, ami nagyon kilóg, mondhatni elég középszerű végső fight kerekedett ki a legvégére és emiatt marad némi keserű szájízünk a stáblista legördülésével.

Ettől függetlenül egy mindenképp ajánlott thrillerről beszélünk Az árva esetében. Ha nem is ez találja fel a spanyol viaszt, de okoz jó néhány feszült és megbotránkoztató pillanatot.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]