Az időutazás nagy kérdései / Frequently Asked Questions About Time Travel [2009]

Ha egy kicsit is mozgat az időutazós téma és szereted az alacsony költségvetésű, de annál kreatívabb filmeket, akkor nagyon erősen tudom ajánlani a 2009-es Frequently Asked Questions About Time Travel-t. Nem akar többnek látszani, mint ami: egy mindössze 83 perces szösszenet, kedvelhető karakterekkel, nem utolsó sorban pedig figyelve az apró részletekre. Szigorúan geekeknek - de nekik nagyon!

Egy háromfős baráti társaság iszogat a kocsmában, mígnem egyiküket leszólítja egy lány - állítása szerint a távoli jövőből érkezett, és nagy rajongója a srácnak. Lévén, hogy geek hősünket amúgy is vonzzák az időutazós elméletek, gondolja, csak a barátai akarják őt megszívatni, hogy felbérelték a csajt. Történik azonban, hogy egyikük felfedez egy úgynevezett időtörést: mindehhez csupán be kell menni a férfi wc-be és ki kell jönni onnan. Nagyon hamar kiderül, hogy valami rossz dolog fog történni a jövőben, a hármas fogat pedig ugrálva az időben próbálja helyre hozni azt, amiről egyelőre fogalmuk sincs.


A poszteren ugye az áll, hogy "Dr. Who meets Shaun of the Dead". És erre csak bólintani tudok. A poénok, még ha nem is olyan ütősek, de nagyon hajaznak a Cornetto-trilógiára, hasonló szellemiségben íródtak. Ellenben ha nem jönnek be valakinek a Pegg-Frost által szállított poénok, nincs para, jelen filmünk nekik is élvezhető.

A forgatókönyvre pedig egy szó jellemző igazán: parádés. Nincsenek felesleges adalékok, nincs mellébeszélés, mégis sikerül megismernünk a szereplőket, ráadásul nagyon precíz minden szempontból: ha van kérdésed az időutazással kapcsolatban, arra itt jó eséllyel választ is kaphatsz. Nem kicsit lett kibontva ez a tematika, ráadásul a film nem véletlenül ilyen rövid. Egyszerűen ennyi fért bele, nincs túlnyújtva. Szerelmi szál? Bimbódzó, de akad, és nem kell megijedni, pont annyit kapunk belőle, amit még félvállról is el lehet viselni.

A film vége akár még egy folytatásra is adhatna okot, egy hasonló, de ugyanennyire szórakoztató témában, azonban a rendező Gareth Carrivick a bemutató utáni évben sajnálatos módon elhunyt.

Összességében egy szórakoztató remekmű, tele apró utalással a klasszikusokra (már maga a poszter is), vérbeli geek-trip. Könnyen meglehet, hogy első nézésre talán "túl sok", amit látsz, de lazán újra nézhető.

8/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

Top 10: Kedvenc vígjátékok

A 9. szalag / Session 9 [2001]