Sorozat Pilot: Gotham

Kicsit sem csodálkozom azon, hogy elnézve a hollywoodi filmek terén ontott folytatás, előzmény, remake, reboot hullámot, az ember akarva akaratlanul rákap a sorozatokra, egyfajta menedéket találva bennük. Úgy tűnik azonban, hogy a tévés anyagokat is elkapta az előzmény-őrület, lásd például: Bates Motel, Hannibal, vagy most a Gotham. Jó magam bár a Bates Motel-t nem nézem, a Hannibal esetében viszont várom a következő évadot, és akkor gyorsan lerántom a leplet: a Gotham második része is jöhetne akár most azonnal.

Spoiler-mentes ajánló következik!

A Gotham sztorijába ott kapcsolódunk be, amikor Jim Gordon még újonc az őrsön, Bruce Wayne szüleit pedig meggyilkolják. Gordon ígéretet tesz az árván maradt fiúnak, hogy elkapja a tettest. Nem kell sok idő, Jim hamar ráeszmél, hogy tulajdonképpen az egész őrs a maffiózó Falcone kezében van. Úgy dönt, megkezdi a saját kis magánhadjáratát, a tisztogatást.


Amin meglepődtem, hogy már elsőre elég sok, majdani gonoszt mutattak. Ez nem feltétlenül baj, kedvcsinálónak mondhatni érdekes volt, viszont történet szempontjából nem mindegyiküknek volt létjogosultsága. Például ketten közülük még gyerekek, egész konkrétan pedig csak Pingvin volt az, akire néhány mondatnál többet szenteltek. És muszáj kiemelni az őt alakító Robin Lord Taylor-t. Zs.e.n.i.á.l.i.s.


Sajnos nem annyira, mint a főszereplő, Jim Gordon. De még mielőtt félreértés lenne, nem tudnám Ben McKenzie-t lehúzni, mert nem egy kifejezetten rossz választás, de voltak jelenetek, amikor a társát, Harvey Bullock-ot megformáló Donal Louge is ellopta tőle a show-t. Egész egyszerűen maga Jim Gordon figurája olyan, hogy vannak nála messze érdekesebb karakterek. Így hiába fókuszálnak rá ezerrel, itt nagyon rá kell kapcsolnia mind az íróknak, mind McKenzie-nek, hogy Jim Gordon vigye a pálmát.

A látványvilág bír némi noir-os hangulattal, maga a város pedig inkább hajaz Nolan elképzelésére, mint mondjuk Burton víziójára. Kicsit sötétebb, mocskosabb ugyan, mint mondjuk a TDK-ban, de szerencsére nem lett olyan szürreális, mint a képregényekben.


Nem vártam túl sokat, de még így is berántott. Nagy valószínűséggel a Gotham még úgy is egy élvezhető sorozat lesz, hogy pontosan tudjuk, merre fog kifutni az egész. Ennek ellenére elképesztő lehetőségek vannak benne, az odáig vezető úttal pedig csak remélni tudom, hogy kreatívan fognak élni az írók. A foglalkozás elérte célját, a pilot bejött, talán pont azért, mert egy más megközelítésből kalandozhatunk Gotham városában.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

Top 10: Kedvenc vígjátékok

A 9. szalag / Session 9 [2001]