Csillagok háborúja / Star Wars [1977]

Megérkeztünk.

A nehezén túl vagyunk, átvészeltük magunkat az előzményfilmeken, úgyhogy itt az ideje fejest ugrani a nagybetűs ÉLMÉNYBE, amely 1977-ben látott napvilágot. A mitológia, amely azóta a világ egyik legnagyobb kultstátuszának örvend. Jedi, fénykard, Skywalker, fénysebesség, Darth Vader, na meg maga az Erő. A popkultúra része, nincs ember a világon, aki ne tudna idézni a filmből - minimum Chewbaccától.

Leia hercegnő, miután a Sith nagyúr Darth Vader a Halálcsillag tervei után kutatva megszállja űrhajóját, egy hologramos üzenetet táplál az R2D2-s robotba, amelyben segítséget kér egy bizonyos Obi-Wan Kenobitól. A kis robotnak, illetve droid társának, C2PO-nak sikerül elhagyni a hajót, majd a Tatuinon landolnak, ahol Luke Skywalker-nél kötnek ki. Luke később találkozik a remeteként élő Obi Wan-nal, meg is mutatja neki az üzenetet. Közben a rohamosztagosok porig rombolják Luke otthonát, így mivel neki már semmije és senkije sem maradt, úgy dönt, az öreg Jedivel tart. Viszont fuvarra van szükségük, így kerül a képbe a csempész Han Solo, valamint másodpilótája, Chewbacca.

Igazi tömeghisztéria volt annak idején a Star Wars (Az Egy új remény alcímet csak később kapta meg), hiszen a hetvenes években járunk, ilyen látványorgiát pedig előtte nem sok film volt képes produkálni. Űrhajók lövik egymást, a Millenium Falcon fénysebességbe kapcsol, fénykarddal vívnak a szereplők - nem lehet elvenni a Csillagok háborújától, hogy minden szempontból korszakalkotó filmről beszélünk. Igen, bámulatos volt kilenc évvel korábban a 2001: Űrodüsszeia, de amíg az szolidan, visszafogottan mutatta be a világűrt, addig itt olyan jelenetekben üldözik egymást űrhajók, hogy öröm nézni. És mind a mai napig megállja a helyét.

Nem szabad kihagyni, hogy a színészek jelentős része újonc: Carrie Fisher, Mark Hamill és Harrison Ford is ezzel a filmmel robbant be a köztudatba. És ha már Harrison Ford: Han Solo szerepére még Sylvester Stallone is jelentkezett, de látta a meghallgatáson, hogy nincsenek tőle elhullva, így ő mondta ki elsőnek, hogy ez így nem fog menni. Utólag pedig vicces belegondolni, hogy még Al Pacinót is szerették volna megnyerni erre a karakterre. Szinte az egyetlen "öreg harcos" a filmben az Obi-Wan-t alakító Alec Guinness, akinek karrierje viszont itt tetőzött be. Ő viszont azt a réteget erősíti, aki először nem adta be a derekát, a forgatókönyv alapján gyermekes tündésmesének tartotta. Végül ő sem bánta meg.

Valami leírhatatlan gyermeki lelkesedéssel tudok ujjongani a Star Wars kapcsán. Oldalakat tudnék írni arról, mit jelent nekem ez a trilógia, mekkora hatással volt rám. Hogy kiskölyökként tátott szájjal ültem végig, amikor hozzánk került másolt VHS-kazettán. Ki ne lett volna szerelmes Leia hercegnőbe? Ki ne akart volna olyan vagány lenni, mint Han Solo? Olyan bölcs, mint Obi-Wan? Vagy olyan kőkemény, mint Darth Vader? Fénykardozni akartunk, tárgyakat megmozdítani a kezünkkel. Aki csak feleakkora rajongó, mint én, az pontosan tudja, miről beszélek.

És még csak nem is a negyedik rész a trilógia legjobbja...


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Közelebb / Closer [2004]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]