Nyers / Grave [2016]

A Nyers is azon filmek sorát gyarapítja, amelyekről előzetesen olyan híresztelések látták napvilágot, hogy milyen gyomorforgató, az emberek öklendezve hagyták el a mozitermet, és a többi. Van, amikor ez igazi, máskor egyszerűen csak marketing bullshit - a Nyers esetében ki-ki döntse el saját maga. Tény, hogy feszegeti a határokat, és párszor valóban a keze elé kaphat az, akinek gyenge a gyomra ehhez, de kissé túlzásnak érzem azt a parádét, amit köré csaptak.

A vegetáriánus Justine állatorvosi egyetemre megy, a gólya avató "ceremónián" azonban húst kell fogyasztania: nyers húst, vesét. Bele is megy, ám ezzel eluralkodik rajta valami. Igencsak ízleni kezd neki a hús, idővel pedig az emberhúst is megkóstolja.


Bár több helyen horrorként hivatkoznak a filmre, Julia Ducournau első, egész estés rendezésében a horror az alapkoncepcióban kimerül. Nincs borzongás, félelem, de főleg nincs jump scare: ennek oka, hogy a Nyers tulajdonképpen sokkal inkább egy felnövés-történet, mintsem vegytiszta horror. Az csak a körítés, a film ugyanis egy dráma, viszont nagyon egyedi tálalásban.

Rétegfilm, erre bizony fel kell készülni. Nincsenek hollywoodi sallangok, sem szokásos bárgyúságok: a Nyers nagyon a saját feje után megy, és valahol ez adja az erejét, hiszen tojik az átlagnéző elvárásaira, de jó magasról. Éppen emiatt biztosan lesz, akinél kiveri a biztosítékot, legyen bármennyire felkészült az illető. Az erőszak, a vér, a kannibalizmus ábrázolása sokszor tűnhet öncélúnak, ám idővel rájövünk, hogy egyáltalán nem az. És a film utolsó néhány pillanata (spoilerek miatt nem fogok belemenni) egy olyan elegánsan időzített, beleágyazott meglepetést tartogat, amely az egész filmet egy kicsit más megvilágításba helyezi.

A főszereplő lányt alakító Garance Marillier hihetetlen, hogy mit játszik, de úgy minden egyes pillanatban, minden egyes jelenetben nagyon érzi a karaktert. Nagyon sok múlt rajta, és ő tisztességesen teljesítette, amit rá bíztak.

Ezen felül a film nem mellőzi a humort sem, ám ettől nem kell megijedni: nem a hahotázós fajtát, inkább a sötét típust, ám azt is valami teljesen bravúros módon szövi a képkockákba, és szerencsére nem is esik túlzásokba. Egyedi megvilágítás, egy teljesen furcsa kombó, ám pont ettől lesz a Nyers olyan, amilyen: nem mindenki számára befogadható, ám aki szó szerint valami másra vágyik, annak egy igazi 'csemege'.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Nyomozós filmek

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

Turbo Kid [2015]