Messze az otthon [2017]

A rövidfilmek jók. Nincsenek túlbonyolítva, jobb esetben még üresjáratokat sem tartalmaznak. Megnézed, és sokszor nagyobb élményt nyújt, mint egy kétórás film. Gál Sándor alkotása is pont ilyen.

A történetről nehéz lenne spoiler-mentesen írni, ezért maradjunk annyiban, hogy a háborúban egy Albert nevű, fiatal katona próbál túlélni. A helyszín egy erdő, de itt tényleg megállok a sztoriban. A legszembetűnőbb apropó az a maximális igényesség, amely minden képkockán visszaköszön.


Remek beállításokkal van dolgunk, így nagyon nagy pacsi jár az operatőri munkáért. Nem tűnik sem amatőrnek, sem olcsónak: látszik a belefektetett energia, kreativitás. Ezen felül a háborús hangulatot sikerült úgy megteremteni, hogy csak egy morzsát látunk belőle. Tényleg csak néhány egyenruhás alak, fegyverrel vagy anélkül, de mégis érzed, hogy valahol, talán nem is messze zajlanak az igazi borzalmak. Azonban a drámáért nem kell messze mennünk, hiszen Albert viszontagságait páholyból nézhetjük. Bár néhány esetben, egy-egy jól időzített mondat után a filmfüggők már azonnal kitalálhatják, mi lesz a következő lépés, de sikerült kellő precizitással tálalni mindezt.

A Messze az otthon olyan rövidfilm, amely remélhetőleg hamar eljut szélesebb közönséghez is. Nagyon nem lesz jó kedved a végén, de az alig negyed órájával végig leköt, és egy olyan háborúba kalauzol el, amilyenre nem feltétlenül számítottál.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Stephen King: Az / It [1990]

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]