Sötét erdő / The Forest [2016]

Sarah (Natalie Dormer) ikertestvérének, Jess-nek nyoma veszett. A legutolsó információ szerint Japánba ment az "öngyilkosok erdejének" is becézett rengetegbe. A lány úgy dönt, így vagy úgy de felkutatja testvérét.


Jason Zada horrorfilmje egy félig-meddig valós legendából indul ki: az a bizonyos erdő ugyanis tényleg létezik, sőt, a helyiek valóban kötnek hozzá legendákat. Nyilván ezek csak helyi mendemondák, az viszont tény, hogy valóban rengeteg öngyilkosság köthető ehhez az erdőhöz. Lényegében ebből az alapanyagból bármi jó kisülhetett volna, de az igazat megvallva... nos, nem sok jó sült ki.

A The Forest legnagyobb baja, hogy unalmas. Vontatott és nem titkolom, hogy pár percre sikerült elbóbiskolnom valamikor a közepe tájékán. Amilyen érdekes felütéssel indít, sajnos annyira fullad bele a monoton képkockákba és egysíkú rendezésbe. Mindezt a horrorisztikus hangulat teljes hiánya nélkül. Az még hagyján, hogy a sztori végeredményben nem lett a legeredetibb, ez még el is nézhető, de semmi borzongás, semmi atmoszféra, mindössze néhány nagyon kiszámítható jump scare próbál gondoskodni arról, hogy ne feledkezzünk meg, milyen filmet is nézünk éppen.

Megvan maga a rejtély, a gyanús emberek, sőt, még egy családi, amolyan drámai szálat is próbáltak beleerőltetni. Potenciál az volt benne, de minden annyira felszínes, semmitmondó, helyenként pedig keszekusza lett, hogy bevallom: egy idő után szabályosan kínszenvedés volt nézni. Bárminemű spoiler nélkül elárulhatom, hogy még a végére sem javul a helyzet, maga a lezárás, az egész feloldása is inkább csak legyintést vált ki belőlünk, mintsem egy elismerő csettintést.

Natalie Dormer ugyan még próbálta menteni a menthetőt, de még ő sem tudta kihúzni a filmet a szarból: a The Forest pontosan az a film, amit érdemes messziről elkerülni, mert ez bizony egy másfél óra tökéletes elpocsékolása. Vontatott, unalmas, teljesen semmilyen élményt nyújt.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]