Más világ / The Others [2001]

1945. Grace (Nicole Kidman) egyedül neveli két gyermekét, fiát és lányát egy nagy, ódon házban, messze a város zajától. Férje annak idején elment a háborúba, és nem tért vissza. A gyermekek különös betegségben szenvednek: nem érheti őket napfény, így a ház újdonsült, háromtagú személyzetének szigorú szabályokat kell betartani. De mintha valamiben sántikálnának. A gyerekek pedig arról suttognak, hogy szellemek vannak a házban.


Viszonylag új filmként került a kezeim közé annak idején, tizenéves korom derekán ez a film. Akkor, fiatalabb fejjel kissé unalmasnak találtam, bár kétség kívül voltak hatásos jelenetei, amik megmaradtak bennem. Később, talán pár évvel ezelőtt újranéztem, és akkor már sokkal jobban tetszett, de most a napokban is előkerült. Azt hiszem eljutottam oda, hogy ki merem jelenteni: ez egy mestermű.

Alejandro Amenábar filmje a tökéletes egyveleg, amelyben maximális odaadással párosul mind a horror, mind pedig a dráma. Alig néhány hirtelen jump scare van csupán jelen, ám ami nem ereszt egy pillanatra sem, az a fojtogató atmoszféra, hála a gótikus díszleteknek, a visszafogott tempónak, valamint a ködös, borús tájnak, ahol a történet játszódik. A fokozódó rejtély, misztikum mindvégig ott lappang minden egyes képkockában, pontosan tudjuk, hogy itt valami történni fog, vagy akár már történt is, csak mi, illetve a szereplők (egy része) még vár a megoldásra.


Mert minden jel arra utal, hogy szellem jár a ház falai között. Eleinte csak a gyerekek vélik felfedezni a zajokat, suttogásokat, különös jelenségeket, mígnem Grace is fültanúja lesz mindezeknek, és kénytelen belátni, hogy nincsenek egyedül. A bajokat fokozzák az új szolgák, akik látszólag mesterkednek valamiben, a kérdés az, hogy miben? Az pedig, hogy a film mit tartogat meglepetés gyanánt, ugyan nem egy újszerű fordulat, de minden kétséget kizárólag meghökkentő, hiszen újraértelmez szinte mindent, nem utolsó sorban pedig Amenábar mesterien vezette fel azt, hogyan fedik fel a nagy titkot - így egy igazán velőtrázóan félelmetes fináléval lesz dolgunk.

Nem az átlag horror, de nem is egy vegytiszta horrorfilm a Más világ, ám pont ettől lesz értékes és valami elképesztően egyedi. Borzongatós hangulata nem ereszt el egy pillanatra sem, a libabőr szinte megállás nélkül teszi a dolgát. Mind Amenábar írása/rendezése, mind Nicole Kidman elképesztően kimagasló alakítása gondoskodik arról, hogy a Más világ egy valódi remekmű maradjon, még így évek múltán is.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Közelebb / Closer [2004]

Top 10: Kedvenc vígjátékok