Batman: A sötét lovag visszatér 1-2. / Batman: The Dark Knight Returns Part 1 & 2 [2012 - 2014]

Igen, a balul elsült Killing Joke azért megadta a hangulatot és meghozta a kedvet ahhoz, hogy valamennyire benne maradjak az animált Batman univerzumban. Mivel nem vagyok túl jártas ebben a világban, és A rém álarcát már kiskorom óta szeretem, így valami új kellett, tehát úgy döntöttem, leöblítem a gyilkos tréfa okozta fájdalmakat a sokak által legjobbnak titulált két részes, A sötét lovag visszatérrel.


Tíz éve már, hogy Batman visszavonult. Az idős Bruce Wayne nyugodtan tengeti mindennapjait, de nem igazán leli örömét az életben. Inkább csak elvan, néha autóversenyezik, de ez sem az ő világa. Gotham City-ben a magukat Mutánsoknak nevező bűnszervezet üti fel a fejét. Ez pedig kiváló alkalom Bruce-nak, hogy hosszú évek után ismét magára húzza a denevér gúnyát és szembe szálljon a gonosszal. De nem megy minden simán, hiszen ő sem mai gyerek már. A Mutánsok pedig csak a kezdet...

Bár kissé félve ültem neki, mondván, mi lehet ebben a sztoriban, hogy összesen két és félórányi játékidőre van szükség, végül nagyon hamar elkapott a gépszíj és amire észbe kaptam, már nem volt kiszállás. Lassan, de egyáltalán nem unalmasan, sőt: messze nem szájbarágósan építkezik a film. Apró elejtett utalások, félmondatok jelzik, hol tört derékba Batman "karrierje", mi pedig pontosan tudjuk, hogy a szinte magába roskadt Bruce Wayne voltaképp egy kitörés előtt álló vulkán, amelynek napjai megvannak számlálva. És ha egyszer kitör, teljesen új élet veszi kezdetét Gotham City-ben.


Batman visszatérését a polgárok felemásan fogadják. Van, aki szerint ez még mindig a rendőrség dolga lenne, mások megváltóként üdvözlik újra a Denevérembert. A fiatalok pedig csak amolyan mendemondaként tekintettek rá... eddig. Már maga a Mutánsok is kemény falatnak bizonyul Batman számára, de ők csak a jéghegy csúcsa: egy régi ellenfél is aktivizálódik, amint meghallja Batman nevét.

Hihetetlenül szép animációkkal és valóban rémizgalmasra szerkesztett jelenetekkel szolgál a film. Ha ez így, ebben a formában mozgóképes változatban valósult volna meg, bizony mindkét kezünket összetehettük volna, mert minden idők egyik legjobb élőszereplős képregény-adaptációjával lett volna dolgunk. Persze gyakran esik túlzásokba, elvégre mégiscsak egy rajzfilmet nézünk, de ugyanakkor sokszor lép meg igazán meredek dolgokat, példának okáért a második részben Joker tömegmészárlása a vidámparkban, nos... finoman szólva is erősre sikeredett.

Jay Oliva kiváló érzékkel és maximális odaadással nyúlt az alapanyaghoz, hogy egy minden szempontból profin összerakott Batman-történetet vigyen vászonra. Ugyan a régi hangok hiányoztak (Kevin Conroy helyett Peter Weller, Mark Hamill helyett pedig Michael Emerson hallható), de nem véletlen, hogy sokan ezt az animációt titulálják annak a bizonyos legjobb Denevérember-rajzfilmnek. Profi munka, még párszor újranézős.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]