Egy tökéletes nap / A Perfect Day [2015]

A háborúnak vége, azonban az egyik bosnyák faluban nagy a baj: az egyik kútba egy holttestet dobtak. A lakosságnak ivóvízre van szüksége, ehhez azonban ki kell húzni a tetemet, amelyet nagy valószínűséggel azért dobtak bele, hogy megfertőzzék a vízkészletet. A segélyszervezet versenyt fut az idővel, hogy valahogy kiemelje onnan a testet, ez azonban a körülmények tükrében korántsem egyszerű feladat. Még egy kötelet sem két perc találni.


Igen, ennyi a film. Elsőre talán abszurd ötlet, hogy egy sokak számára ilyen jelentéktelennek tűnő problémát helyez górcső alá, de higgyétek el, hogy nem is olyan kis gond ez, mint amilyennek tűnik. Hasonlóan a Biciklitolvajokhoz, amelyben egy ember megélhetése lesz oda azzal, hogy ellopják kerékpárját, itt is egy olyan bonyodalommal állunk szemben, amely csak nézőpont kérdése, de ott és akkor bizony nagyon is vészhelyzetről van szó.

És jelentem, az Egy tökéletes nap működik, jobban, mint gondolnád. Egyrészt kiválóan bemutatja a háború sújtotta övezet kilátástalanságát, már pusztán az alap konfliktussal, hogy mennyire nem egyszerű feladat találni egy szimpla kötelet, amely elég hosszú és elég erős ahhoz, hogy elbírja egy megtermett ember súlyát. És természetesen, hogy mennyire fontos az az egy kút, amely vizet ad. Már önmagában ennyi elég lenne ahhoz, hogy átérezzük a helyzetet, de hőseink természetesen útnak indulnak, így sokkal részletesebb bepillantást nyerhetünk a környék nyomorába.


Azonban ahhoz képest, hogy sem a küldetés célja, sem a környezet nem egy vidám képet vetít előre, mégsem fullad mély depresszióba a film, mert a karakterek, a köztük lévő interakciók, a dialógusok és néhány váratlan helyzet által sikerült némi humort is belecsempészni. De nem a térdcsapkodós fajtából, inkább pont annyit kapunk, amelynek sikerül ellensúlyoznia a tényt, hogy egy háború sújtotta országban járunk, ahol cseppet sem virágzik az élet. Így lesz egy nagyon frappáns műfaji egyveleg a film, amely maximálisan európai, mellőzve minden nyugati giccset és klisét.

Erre pedig a színészek is jócskán rápakolnak: Benicio Del Toro, mint a csapat főnöke szokás szerint szenzációs, de Tim Robbins-t is jó volt végre egy hozzá illő szerepben látni. Ő valahol a humor egyik fő forrását adja. Olga Kurylenko is a fedélzeten van, ő sem volt rossz, megvoltak a maga pillanatai, de tény, hogy a többiek jócskán ellopják tőle a showt.

Igazi csemege az Egy tökéletes nap, de nem az a fajta film, amit bárkinek nyugodt szívvel tudnék ajánlani. Kicsit tán hosszabb, mint kéne, de Fernando León de Aranoa még így is egy nagyon egyedi, nagyon nem megszokott mozit hozott össze, amit az európai filmek kedvelőinek kár lenne kihagyni.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Stephen King: Az / It [1990]