Crank - Felpörgetve [2006]

Chev Chelios (Jason Statham) bérgyilkos, egy szobában ébred, ahol megtalálja a "Fuck You" feliratú dvd-t. A lejátszóba helyezve egyik ellenségét találja a képernyőn, aki közli vele, hogy kár a gőzért, a percei megvannak számlálva. Kapott ugyanis egy szérumot, amely szépen, lassan kivégzi. A szer hatását úgy lehet kijátszani, hogy Chev-nek folyamatos adrenalinnal kell ellátnia szervezetét. Miközben egyik betegebb módszert alkalmazza a másik után, elindul, hogy pontot tegyen az ügy végére.

Múltkor, egy meglehetősen fárasztó, túlzsúfolt hétköznap végén azon járt az agyam, hogy ha már esti film, akkor valami nagyon nagy marhaságra van szükségem, ami ugyanakkor zseniális, kellően elborult és szórakoztató. Agy kikapcsol, hátradőlök, másra sincs szükségem. Nem kellett sokat törnöm a fejem, a Crank első részére esett a választás - mondanom sem kell, a legjobb döntés volt.

Lényegében a Crank nem más, mint egy 88 perces őrület. Nincs semmi túlzás abban, ha azt mondom, hogy a film a legelső pillanatától a legutolsóig maximális fokozaton száguld előre, akárcsak emberünk, Chev. Szinte folyamatosan szól a zene, sokszor nagyon is találó, a feszültséget és a pörgést fokozva, máskor már-már kirívóan nem odaillő, de valamiért mégis eltudod helyezni, látva, mekkora fun produkcióról van szó. Mint egy hosszúra nyúlt videoklip, bot egyszerű történettel, ám annál frappánsabb dialógusokkal. Nem csak, hogy fokozzák az őrületet a vágások, valamint az elborult operatőri munka, de nagyon erős mozgatórugói a filmnek. FPS nézetek, kapkodós snittek, rángatott kamera, mikor melyikre van szükség.

Egyszerűen visz előre magával és akkor még nem is beszéltem olyan jelenetekről, hogy Jason Statham kórházi köpenyben, széttárt karokkal áll egy száguldó motoron, nyilvánosan szexel a csajával az utcán vagy éppen defibrillátorral kiütteti magát.

Egy ilyen filmbe pedig nem való finomkodás, mondanom sem kell, hogy nincs is. Vér, káromkodás, pucér nők, minden egyenesen bele az arcodba, még akkor is, amikor nem számítasz rá. Hiába, a Crank annyira over the top, de közben mégis szórakoztató, hogy ennek egyvelegére csak nagyon kevés film képes.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Közelebb / Closer [2004]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]