CREEPSHOW #4: Found Footage maraton

Elég régen volt már Creepshow rovat, főleg, hogy azóta volt már egy Halloween Joint horrormaraton is, de úgy gondoltam, itt az ideje újra előkapni három filmet a műfajból, hogy egy bejegyzés keretein belül, röviden értekezzek róluk. A negyedik Creepshow apropója, hogy ezúttal tematikus, méghozzá a sokak által gyűlölt found footage műfajból szemezgettem. Kicsit belemerültem mostanság a talált kamerás horrorok vizeibe, próbáltam három igazán jót összeszedni, de csak kettőre sikerült rámondanom, hogy tetszett. Kellemes borzongást mindenkinek!

Home Movie [2008]

Adva van egy család: apa, anya, kisfiú, kislány. A legtöbb történet azzal kezdődik, hogy minden szép és jó, majd valami oknál fogva beütnek a gondok, itt azonban más a helyzet: a gyerkőcök rosszak. Baseball közben apukát fejbe dobják egy kővel, karácsony este keresztre feszítik a macskát, és még lehetne sorolni.

A Home Movie konkrétan két kisgyerek kisebb-nagyobb trollkodásaiból áll, miközben két szerencsétlen szülő mindent lekameráz, hozzáteszem: indokolatlanul. Hosszú idő telik el, mire apa és anya rájön, hogy csemetéiknek segítségre van szüksége, addig pedig nézhetjük, hogyan mennek szüleik idegeire, szüleik pedig hogyan mennek a mi idegeinkre. Elég nagy mellélövés a film: a már említett kamerázásnak semmi funkciója, az izgalom pedig valahol a béka segge alatt van: talán egyetlen jelenet volt, amikor sikerült némi suspense-t becsempészni, azon kívül semmi kimagaslóval nem tud előrukkolni. Szerencsére egy rövid darabról van szó, a mindösszesen 76 perc bőven elég, de nagy megváltást ne várjunk: a film vége sem ígér semmi jót. Az abszolút kihagyható darab: ez sokkal inkább egy found footage thriller, mintsem horror, de még abból is a harmatgyenge fajta.

Afflicted [2013]

Derek és Clif (Derek Lee és Clif Prowse) egy éves világkörüli útra indulnak, azzal a céllal, hogy minden pillanatot rögzítsenek, a fontosabbakat pedig publikálják a világhálón. Még az első állomáson baleset történik: Derek összejön egy buliban összejön egy lánnyal, a srác pedig harapásnyomokkal a testén ébred. Innentől kezdve pedig furcsa változásokon esik keresztül.

A filmet a két főszereplő rendezte, karaktereik pedig a saját neveiken szerepelnek. Az Afflicted műfaján belül remekül vizsgázott, de nem csak, mint found footage, hanem az átváltozás-horrorok között is kiemelkedő minőséget produkál. Viszonylag hamar belecsapunk a lényegbe és nem is enged időt az üresjáratnak: a film első fele lényegében Derek átváltozása, míg a második az ő segélykiáltása, de ennél többet nem mondok. Ugyan kimondottan félelmetesnek nem nevezhető az Afflicted, de rendelkezik a lényegesebb horror elemekkel, amelyek itt-ott tisztességgel bukkannak fel. Inkább az érdekes jelző az, amit használnék ez esetben. Ha komolyabb hátulütőt kéne mondanom, az pont a sokszor nézhetetlenségig rángatott kézikamera, de ezt a szintet csak ritkán éri el. Ellenben a vizuális trükkök parádésak, maga a megoldás pedig szintén elégedett mosolyt csalhat a néző arcára.

Az alagút / The Tunnel [2009]

Sidney, szárazság. A megoldás a város alatt van, az alagutakban, ahonnan temérdek vizet lehetne felhasználni. A kormány viszont pitiáner indokokkal eltussolta a projektet, így egy négy fős stáb indul útnak, hogy filmet forgasson arról, mi is van valójában odalent. Keringenek legendák, miszerint csavargók tűntek el. Mondanom sem kell: nem kellett volna lemenniük.

Gyorsan a közepébe vágok: a The Tunnel bejött. Nem a legjobb ff-horror, amit életemben láttam, de piszkosul élveztem. A helyszín, a sötét alagutak, a szűk folyosók, és természetesen a rejtély, hogy mi a fene is az, amitől tartani kéne? A főleg rövid- és dokumentumfilmekkel foglalkozó Carlo Ledesma nagyon ügyesen kihasználta a lehetőségeket, ahogy hőseink megérkeznek a föld alá, a film egyre jobban és jobban kezd működni. Némileg hátulütője, és nagyon szomorú megoldás, hogy a cselekményt néha meg-megszakítják a túlélők nyilatkozataival, így részben oda az izgalmi faktor azon része, hogy ki éli túl a dolgot, kiért érdemes izgulni. Nagy kár, mert a The Tunnel többi része meglepően jól hozta azt, amely által egy igazi gyöngyszem lett a kevés jó found footage horror között. Részemről ajánlott.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]