Bone Tomahawk [2015]

Egyetlen éjszaka leforgása alatt váratlan események zavarják meg egy békés kisváros nyugalmát: reggelre három ember is eltűnik, az pedig csak hab a tortán, hogy egy civilizációtól elzárt, barbár, indián kannibál törzs vitte őket magukkal. Négyen, a sheriff (Kurt Russell), annak helyettese (Richard Jenkins), egy mesterlövész (Matthew Fox), illetve az egyik elrabolt doktornő férje (Patrick Wilson) nekivágnak, hogy kiszabadítsák őket, amíg nem késő.

Első ránézésre a Bone Tomahawk nem tűnhet többnek egy közepes westernhorrornál, a helyzet azonban úgy áll, hogy S. Craig Zahler első rendezése ennél némileg többet ígér. Konkrétan a film legelső képkockájában megcsodálhatjuk, ahogy elvágják egy alvó ember torkát, és noha a gore ezután csak jóval később kerül elő újra, de már tudjuk, hogy nem egy átlag mozira váltottunk jegyet.

Érdekes egyveleg a film, amelyre egyáltalán nem a gyors üteméről fogunk emlékezni, lévén, hogy lassú. A felvezetés rendesen megadja az alaplöketet, azonban amint hőseink útra kelnek, egy sokkal visszafogottabb sodrással vonulunk tovább. A pulzusok lecsillapodnak, és amíg a négy férfi úton, addig ez nem is lesz másképp. Mentségére szolgáljon, hogy még így sem okoz unalmas perceket: a párbeszédek (szintén Zahler munkája) parádésak, a karaktereket pedig kiválóan megismertetik velünk ezen túra során, amikor is elkerülhetetlenül vonulnak a finálé irányába.

Egyfajta borzongató hangulatot ad az útnak, hogy kellő misztikummal írták körül a törzset, vagyis pontosan tudjuk, hogy amint hőseink célba érnek, az bizony nem lesz piskóta. És ezt ők, négyen is tudják: vademberekhez igyekeznek, és egyáltalán örülhetnek annak, ha a városból elraboltak még életben vannak. A finálé pedig több, mint pattanásig feszült, ráadásul egy bizonyos jelenetnél a gyengébb gyomrúak könnyen kiakadhatnak: ez bizony gore, az ütősebb fajtából, hihetetlenül jól megcsinálva, amely több, mint hiteles.

Az összes színész maximálisan vizsgázott: Kurt Russell hozza a formát, Richard Jenkins úgyszintén. Patrick Wilson, a sérült lábú férj szerepében remek, a legnagyobb meglepetést azonban Matthew Fox okozta, akit úgy igazán jól játszani még nem sűrűn láttunk, és bár itt sem a színészkedés csúcsát hozza, de főleg magához képes teljesen jól hozta a karaktert.

A Bone Tomahawk egy igazi férfifilm: western környezet, pisztolyhősök, kannibálok, vérengzés. Poros, lassú lefolyású alkotás, mellébeszélések és sallangok nélkül.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]