Schneider vs. Bax [2015]

Schneider bérgyilkos. Felesége nem tud róla, és éppen ünnepelné urával annak születésnapját, a férfit szólítja a kötelesség: menni kell, ölni kell. A célpont egy bizonyos Bax, az író, aki nem mellesleg gyerekgyilkos. A küldetést bonyolítja, hogy időközben betoppan hozzá lánya, Schneider mellé pedig egy középkorú prosti is kerül, és itt még nagyon a dolgok elején járunk.

Jobb, ha ennél többet nem is tudsz a történetről. Aki képben van az európai krimi és/vagy thriller komédiák között, az nagyjából sejtheti, mire számíthat. A Schneider vs. Bax is büszkén állhat be olyan filmek sorába, mint például a Kínában kutyát esznek. Nem várt fordulatok sokasága követi egymást, amelyben pont az a vicces, hogy hiába tűnik mindez abszurdnak, mégsem rugaszkodik el annyira a valóságtól, hogy akár ne történhessen meg.

Ugyan részben egy vígjátékról beszélünk, de a humort itt nem a térdcsapkodós fajtából kell várni, sokkal inkább a történet csavarossága az, amely egy könnyedebb szintre emeli ezt az egész macska-egér játékot. Amikor már végképp nem számítasz rá, akkor jön egy olyan pillanat szinte a semmiből, hogy sikerül oldania valamicskét a feszültséget, de mégsem zökkent ki a tényből, hogy voltaképp egy ember vadászik a másikra.

Viszonylag kevés szereplővel dolgozik a film, de sem kimagasló, sem pocsék színészi játékot nem lehetne megemlíteni: mindenki korrekt, hozza, amit kell, a fókusz pedig főleg a két címszereplőn, illetve utóbbinak a lányán van, és mindhárman helyt álltak. Helyszíneket tekintve sem vitték túlzásba, de nem is kellett: egy mocsárvidék, egy erdő, valamint néhány ház, ahol megfordulunk a másfél óra alatt.

Olcsó, de annál kreatívabb film. Igaz, egy ilyen volumenű alkotásnál elfért volna valami mocskos fordulat (emlékezzünk csak az Eltűnés sorrendjében utolsó képkockájára), itt viszont hiába várjuk, nem kapjuk, de annyi baj legyen. A Schneider vs. Bax egy igazi rejtett gyöngyszem a holland filmgyártás idei mezőnyéből, az európai filmek rajongóinak.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]