Mr. Holmes [2015]

Felejts el mindent, amit Sherlock Holmes-ról eddig valaha tudtál. Kis időre hagyd a fenébe a Benedict Cumberbatch-féle szériát, dobd ki Robert Downey Jr-t, vagy bármelyik régi, Jeremy Brett főszereplésével készült filmet és sorozatot. Nem kellenek most ide. Ez most egészen más. Mr. Holmes ugyanis öreg. Egészen pontosan 93 éves. Egy világtól távol eső birtokon él házvezetőnőjével és annak kisfiával. Memóriája nem a régi, de még meg kell oldania egy utolsó ügyet. Nem. Nem egy olyan ügyet, mint azt elsőre gondolnád.

Mr. Holmes őszintén beszél arról, hogy milyen legendát kerekítettek köré. Egészen pontosan Dr. Watson, aki kissé kiszínezte a róla alkotott képet. Holmes inkább szivarozik, mintsem pipázik. Elhíresült kalapját sem hordta túl sűrűn. Az a bizonyos lakás sem pont ott volt, ahol azt mindenki sejteni vélte. Holmes olyan, mintha csak egy visszavonult rocksztár lenne. A múltja, a köré alakított mítosz, a mendemondák. Felismerik az utcán vagy épp aláírást kérnek tőle.

Bill Condon filmje akár a Holmes-filmek rekviemje is lehetne. Egy lassú lecsorgású, líraian előadott történet egy öreg detektív nyugalmas napjairól, aki utolsó ügyét próbálja papírra vetni. Ami miatt a visszavonulás mellett döntött és hátrahagyva a londoni életet kiköltözött az isten háta mögé, hogy nyugalmas napjait méhészkedéssel töltse.

Ian McKellen alakítja a címszereplőt, és gondolom mondanom sem kell, mennyire zseniálisan! Jutalomjáték ez a javából, amelyhez jobb színészt el sem tudok képzelni. Két idősíkon járunk: láthatjuk a 93, valamint a 63 éves Holmes-t, a maszkmunka pedig egyszerűen bámulatos: nincs túlhasználva, túlöregítve, sem túlfiatalítva. A 30 év nagyon szépen köszön vissza, amelyhez McKellen játéka megadja a kellő pluszt.

Elképzelem, hogy akinek ez a karakter egybeforrt Downey és Cumberbatch nevével, az húsz perc után kikapcsolja - tisztelet a kivételnek! A Mr. Holmes a maga nemében, a maga stílusában egy kiváló alkotás. Nincsenek pattogó párbeszédek, sem túlhumorizált pillanatok. Nincs mindent átértelmező csattanó, ahogyan túlkomplikált ügyről sem beszélhetünk. Marad egy visszafogott, méltóságteljes film egy letűnt nyomozóról, akinek ugyan már nincs sok minden a tarsolyában, de talán már nem is vágyik rá.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Közelebb / Closer [2004]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]