A betolakodó / À l'intérieur [2007]

A nemrégiben megözvegyült fiatal nő, Sarah éppen szülés előtt áll. Utolsó estéjét tölti egyedül, másnap reggel ugyanis anyja viszi be a kórházba, hogy megszülje gyermekét. Egy fekete ruhás, idegen nő kopogtat hozzá az éjszaka közepén. Hamar kiderül, hogy szándékai nem békések: a baba kell neki. És van is nála egy szép, nagy olló...

Az otthon nyugalma. Biztonságot ad. Ismered minden zeg-zugát, mint a tenyered. Nagy baj nem eshet, hiszen a te házad, a te kis fészked, amolyan szentélyed. Igen ám, de mi van akkor, ha valaki a nyugalmadra tör? Hiába vagy otthon, a lakásod könnyen válhat csatamezővé, ha meg kell védened azt, ami a tiéd: a még meg nem született gyermeked.

Kevés borzalmasabb dolgot tudok elképzelni annál, minthogy egy terhes nőt terrorizáljanak fizikailag. Valljuk be, horror alapanyaghoz tökéletes, mi több, talán a legsokkolóbb, még csak maga a felvetés is. Hát még akkor, amikor mindezt be is mutatják. És nem finomkodva, nem korhatárhoz kötve, nem diszkréten elforduló kamerával. Mindent. Bele. Az. Arcodba.

Az À l'intérieur részben emiatt az egyik legsokkolóbb horrorfilm, amit idáig sikerült látnom. De nem csak emiatt érdemes említésre, hanem mert kiválóan fokozza a hangulatot: azon túl, hogy nincs egyetlen unalmas perce sem, még a feszültséget is folyamatosan pumpálja a nézőbe, egyszerre tud torokszorítóan és gyomorforgatóan izgalmas lenni. Legszívesebben odamennél és minden erkölcsöd a kukába dobva, bármilyen eszközt bevetve segítenél ezen a szerencsétlen, védtelen, állapotos nőn, de mivel nem tudsz, így két lehetőséged van: vagy kikapcsolod, vagy a széked karfáját szanaszét markolva, a leheleted visszatartva izgulod végig a filmet.

Végtelenül nyugtalanító, arcba mászó trancsír-horror Franciaországból. Olyan film ez, amit bőven elég egyszer látni, hidd el, nagyon erősen belefog égni a retinádba jó néhány képkockája. Nem egy randifilm, hiába kedveli a partner a horrort, ezt inkább mellőzd. Erős gyomor, kötélből font idegek, és vérbeli fanatizmus a műfaj iránt szükséges. Ha mindez megvan, az À l'intérieur az egyik legbrutálisabb élményben fog részesíteni.


Megjegyzések

  1. Na ez az, amit újra kell néznem, mert jó régen láttam már, és emlékeim szerint nem lett volna ez rossz,de sok hülyeség zavart benne (hogy mi, arra nem emlékszem :D ). Kérdés, hogy ennyi évvel később is zavarnának-e? Mert ahogy írod is, egyik legbrutálisabb élmény (lehetne).

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Regisztráció nélkül is hozzászólhatsz a bejegyzéshez.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Stephen King: Az / It [1990]