Péntek 13: II. rész / Friday the 13th Part 2 [1981]

Sok éve már, hogy a kisfiú Jason Voorhees a Kristály-tóba fulladt a táborvezetők figyelmetlensége miatt. Anyja, Pamela Voorhees elég komoly mészárlást végzett, egyfajta revansot véve a táborozó fiatalokon. Végül sikerült legyőzni, de nyugalomra semmi ok. Jason ugyanis nem halt meg, nagyon is él, és (ekkor még csak) egy zsákot a fejére húzva bosszulja meg édesanyja halálát.




Így megy egy a Voorhees-családnál kérem szépen. Egyik családtag vesz elégtételt a másik miatt. Ha ez nem családi szeretet, akkor nem is tudom, mi lehet az...

Nem fogjátok kitalálni, de ebben a részben egy csapat fiatal érkezik a Kristály-tóhoz, mígnem elkezdenek fogyatkozni, szépen, sorban, ahogy az lenni szokott. Sőt, feltűnik az első részben is látható flúgos öreg manus is, aki természetesen most is próbálja figyelmeztetni a jövevényeket, hogy nem árt azért vigyázni errefelé.

A dolog szépsége, hogy voltaképp meg sem kell nézned az első részt ahhoz, hogy képben legyél. És ez nem csak a pofon egyszerűségnek tehető be, hanem a film első, cirka öt percében egy konkrét összegzést kapunk az előzményekről. A gyorstalpaló után belecsapunk a lecsóba, az első filmet túlélő lány máris gyilkosság áldozata lesz.


És ezúttal is el kell mondanom: színtiszta slasher-mozival van dolgunk. Bár a felvezető mondhatni nagyon lassú, bár egy-két nem fontosabb karakter azért el lesz kapva a fináléig, de legtöbbször csak egy távolról figyelő kamerával próbálják érzékeltetni, hogy valaki nagyon figyel, valaki mindig ott van és szemmel tart.

Aztán elérkezünk az utolsó fél órához, amelyben Jason nekilát a nagyszabású aprításának. Hiába tűnik fel Jason, a film még ettől sem jobb, mint az első rész volt. Túl sokat nem is látjuk, de azzal a zsákkal a fején, azzal a kantáros farmer-cuccban nem kicsit néz ki röhejesen: mintha egy texasi, redneck farmer az Óz Madárijesztőjének próbált volna felöltözni.

A film befejezése abban a bizonyos faházban egy kissé banális, de tekintettel arra, hogy Jason úgy, ahogy van nem komplett, még akár el is nézhető. Nem ez a széria legjobb darabja - igen, van olyan - de ha az első rész tetszett, valószínűleg ez is tetszeni fog, mert lényegében ugyanazt láthatod, csak más szereplőkkel.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Stephen King: Az / It [1990]