Számító emberek / Pirates of Silicon Valley [1999]

“A jó festő másol, a zseniális pedig lop.” Picasso

Steve Jobs és Bill Gates. Két lángelme, akiknek az informatika nagyon sokat köszönhet. Apple és Microsoft. De, mint tudjuk, valahol el kell kezdeni. Ők is nagyon lentről kezdték, nulláról indultak, mígnem megalapították saját birodalmaikat.

A film kapásból a végkifejlettel indít, miszerint Jobs belátja, hogy a Microsoft nyert. Miközben az Apple tagjai erős hangot adnak nemtetszésüknek, addig a kivetítőn Bill Gates önelégült mosolya vigyorog rájuk. És ránk is.

A Pirates of Silicon Valley két szálon fut, felváltva kapjuk meg a kezdetektől, hogyan indult a két géniusz. Jobs társaival egy garázsban ügyködött, míg Gates az egyetemi bulikat váltotta fel arra, hogy valami nagyot alkosson. Lépésről lépésre követhetjük nyomon, miképp haladtak egyről a kettőre, hogyan lett Steve olyan természetű, amilyen, és, hogy Bill mennyire felnézett rá, miközben minden erejével azon volt, hogy legyőzze őt.

Egyszerre látunk felemelkedés-filmet, rivalizálós történetet, családi drámát, sőt, ha túlzás, ha nem: történelmi filmet, történelmi pillanatokkal. Mindez másfél órában, így mondanom sem kell, hogy abszolút nincs helye üresjáratnak. Egyfajta dokumentarista kivitelezéssel lett mindez megspékelve: Wozniak és Ballmer kommentálják az eseményeket, a saját szemszögükből nézve mesélnek, egyikük ugye Jobs-ról, míg másikuk Gates-ről.


Lényegében a Pirates of Silicon Valley egy tévéfilm, ez sajnos hellyel-közzel meg is látszik. A költségvetés nyilván nem szökött a magasba, amivel nem is lenne az égvilágon semmi probléma, ha néhány technikai, vizuális megoldást nem erőltettek volna bele (például a DOS-jelenetnél), amik azért nagyon durván szemet szúrnak.

Ami a színészeket illeti, Noah Wyle, mint Jobs abszolút zseniális, de nem sokkal marad el tőle Anthony Michael Hall sem. A szintén kultikussá vált csatlósok sem hiányozhatnak: Steve Wozniak szerepében Joey Slotnick, míg Steve Ballmert John DiMaggio személyesíti meg.

Felejtsd el a tavalyi Jobs-filmet Kutcherrel! A Pirates of Silicon Valley a lényegre fókuszál, és ha nem is az út végéig követi a karriereket, de mégis keretes szerkezettel bír, elindít, majd le is zár egy korszakot. Apple vs. Microsoft.

[a szinkron valami borzasztó, pocsék és förtelmes!]

8/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Stephen King: Az / It [1990]