Top 10 Legjobb remake

Manapság, amikor egyik remake követi a másikat, az egyszeri filmfüggő emberkék már csak legyinteni tudnak az ötlettelenségre, amit kedvenc Álomgyárunk képvisel. Persze, értjük mi, a brand azért mégis csak ismert, eladható, a nép biztos ráharap, na de akkor is... Amikor már egy Cabin Fever újragondolásra van szükség, ráadásul ugyanazon forgatókönyv alapján, akkor nagy a baj.

Viszont nem lehet elmenni a tény mellett, hogy igenis készülnek jó feldolgozások. Ha fényévenként kettő, akkor fényévenként kettő, és nem több, de készülnek. Szóval lássuk, szerintem melyik a tíz legjobb remake.

A listát tekintve fontos, hogy nem az a lényeg, a remake túlnőtte-e az alapanyagot, hanem, hogy önmagában mennyire állja meg a helyét.



10. Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi (2001)

Az eredeti:

Már az eredetiben is olyan arcok tűntek fel, mint Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr., nem volt kérdés, hogy a Soderbergh-féle újragondolást is telepakolja ismertebbnél ismertebb arcokkal. Laza, macsós, stílusos. Igazi felüdülés.


9. Testrablók támadása / Invasion of the Body Snatchers (1978)

Az eredeti:

Sőt, azóta egy újabb testrablós filmet is kaptunk, na de azért mégiscsak a Sutherland-féle Body Snatcher film nálam az igazi. Meteorit, mikroorganizmusok, amelyek leutánozzák az embert. Pár éve láttam, de még mai szemmel is simán megállja a helyét.


8. Holtak hajnala / Dawn of the Dead (2004)

Az eredeti:

Tudom, tudom, Romero a zombiisten, de azért Snyder debütáló rendezése is ütött rendesen. Főleg az a bizonyos kezdőjelenet, ami remekül megalapozza az egész filmet. Zombik a plázában - hmm, micsoda irónia.


7. A tégla / The Departed (2006)

Az eredeti:

Őszintén? Fogalmam sincs, hogy melyik verziót szeretem jobban. Mindkettő más, de közben mégsem annyira. Scorsese kicsit jobban kidolgozta, de az eredeti a maga módján mintha hangulatosabb lenne - legalábbis számomra. A lényeg, hogy egy remek filmből remek feldolgozás készült.


6. A hét mesterlövész / The Magnificent Seven (1960)

Az eredeti:

Amikor az eastern-ből western lesz. Szamurájok helyett cowboyok, Kurosawa helyett pedig John Sturges.


5. Cape Fear - A rettegés foka (1991)

Az eredeti:

Még egy Scorsese-film. Az eredetit ugyan nem láttam, de a remake igen jó lett. Nem semmi, hogy De Niro itt is mekkorát alakít. Gregory Peck pedig mindkét verzióban feltűnik. A thriller műfaj egyik csúcsa ez a film.


4. A kör / Ringu (2002)

Az eredeti:

Általában nem sok jó születik abból, ha Amerika lenyúlja Keletet, de A kör esetében egy nagyon ütős horror kerekedett ki. Megint csak az a helyzet áll fenn, mint A téglánál: mindkettőt szeretem, mindkettőt másért. Ha viszont azon kevesek közé tartozol, kedves olvasó, akik még egyiket sem látták, nos, megkockáztatom, hogy... a japánnal kezd!


3. A dolog / The Thing (1982)

Az eredeti:
A lény - egy másik világból / The Thing from Another World (1951)

John W. Campbell - Who Goes There? elbeszéléséből született az 1951-es film, amelyet Carpenter a nyolcvanas években gondolt újra. Csak annyit fűznék hozzá, hogy az Alien első része mellett a legjobb klausztrofóbiás hangulattal bíró túlélő horror.


2. A sebhelyesarcú / Scarface (1983)

Az eredeti:

51 év az 51 év. De Palma az De Palma. Pacino pedig... tudjátok. Nagyon régóta tervben van az eredeti megnézése. Tony Montana, aki a csúcsra tör. Fokozatosan lépked a gengszter-ranglétrán. Nőket és gyerekeket soha! De azon kívül nem ismer lehetetlent.


1. Szemtől szemben / Heat (1995)

Az eredeti:

Amikor egy rendező saját magát dolgozza fel, akkor születhetnek olyan ütős mozik, mint a Heat. Az L.A. Takedown még egy sima tv-film volt, a remake-ben pedig láthatjuk, ahogy a zűrös magánéletű zsaru, Pacino hogyan próbálja elkapni a bankrablóbandát, élükön De Niróval. Kifogástalan akciójelenetek, megindító dráma, kidolgozott karakterek: zseniális!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]