The Den [2013]

Elizabeth egy egyetemi projekten dolgozik: tanulmányozza a The Den nevű, webkamerás oldalt, ahol véletlenszerű emberekkel lehet videochatelni a világ minden tájáról. Néhány hónapos munkáról van szó, és szinte egész nap a chat-en lóg, rögzíti a partnerekkel való beszélgetéseket, hogy végül mindent összegezve vonja le a tanulságot, kik és miért használják az ilyen oldalakat? A gond akkor üt be, amikor Elizabeth a kamerán keresztül lesz tanúja egy gyilkosságnak. És itt a dolgok még nem értek véget.

A The Den egyik legnagyobb előnye, hogy a film jelentős része a weboldalon "játszódik". Videochat partnerek jönnek-mennek, még Elizabeth magánéletének egy része is kibontakozik előttünk ezáltal, és persze a gyilkosság, valamint a sok zűr, amibe hősünk ezután csöppen. Nem egy új keletű megoldás, hogy a parát a webkamerán keresztül kapjuk meg, de ilyen hosszan még nem volt rá példa.


De ahogy mondtam: a cselekménynek "csak" a jelentős részében éltek ezzel a megvalósítással. Sajnos a finálé úgy, ahogy van, hazavágja a filmet, noha ott is befigyel az amatőr kamera, de már olyan szinten erőltetett megoldásokkal élnek, hogy rossz volt nézni. És nem csak ez miatt lett bődületesen rossz a végkifejlet: az addig felépített, hatásos horror-thriller koktél kártyavárként omlik össze. Egyrészt amikor rájövünk, mire is ment ki az egész, de az utolsó kb. húsz perc úgy, ahogy van, abszolút semmitmondóra sikeredett.

Nagy kár érte, mert amit addig kapunk az arcunkba, az tényleg működik. Még azt is elfeledteti velünk, hogy történetileg nem egy was ist das: hősünk lát egy gyilkosságot, bizarr dolgok történnek vele, a számítógépe is furcsán kezd viselkedni, valamint a rendőrség, de még a barátja is paranoiásnak hiszi. Mégis sikerült olyan szinten kihasználni a webkamerás megoldást, hogy hiába minden kiszámíthatóság, minden sablon, párszor azért sikerül megugranunk.

Valahol azért mégis tudom ajánlani a The Den-t: mindössze egy és egy negyed óra hosszúságú produkcióról van szó, amely okoz pár érdekfeszítő pillanatot, viszont a végére nagyon elveszíti a varázsát.

6/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Közelebb / Closer [2004]

Halálos hallgatás / Dead Silence [2007]