Top 10: Bruce Willis-filmek

Bruce Willis másnaposan felébred. Véletlenül visszaalszik. És a világ elpusztul.

Rögtön azzal indítanék, hogy a három emblematikus akciósztár, Stallone-Willis-Schwarzenegger közül nekem a kedvencem Bruce Willis. Igen, nálam ő jelenti azt, hogy akciófilm. A megoldás pedig pofon egyszerű azon túl, hogy mégiscsak fuckin' Die Hard: Willis átlagember külsővel/belsővel rendelkezik. A borostás, kopaszodó, családi gondokkal küszködő, láncdohányos, és nem kicsit cinikus figurájával egy kicsit mindig jobban tudtam azonosulni, mint az izomkolosszusokkal.

Ezért is voltam szomorú, amikor néhány éve bejelentette, hogy elege lett az akciófilmekből. Pedig ha van ember, aki megtört bagóval a szájában, stukkerrel a kezében képes a lehető leglazábban kiköpni egy laza egysorost a száján, az bizony Bruce Willis.

Lássuk, nekem mik tőle a kedvenceim.






10. Túszdráma / Hostage [2005]

Ha nem is ez a legizgalmasabb túszjátszmás film a világon, de mindenképp méltó a tizedik helyre. Willis remekül adja a megtört tárgyalót, aki annak idején egy balul elsült akció után evezett más vizekre. Florent-Emilio Siri kevés filmje közül talán a legismertebb.


9. Alvilági játékok / Lucky Number Slevin [2006]

A film elkezdődik, látszólag random jelenetek vannak egymás után vágva, fogalmad sincs róla, hogy mi a francot nézel. Már majdnem kikapcsolnád, amikor úgy húsz perc után kezdetét veszi egy lineáris történet. Oké, maradsz, megvárod, hogy mi lesz ebből. Egyre jobban élvezed a filmet, a végén pedig azon túl, hogy minden értelmet nyer, még egy csattanót is kapsz az arcodba.


8. A sebezhetetlen / Unbreakable [2000]

Legjobb szuperhősfilm? Könnyen meglehet. M. Night Shyamalan története egy férfiról, aki egy vonatbalesetet a legkisebb karcolás nélkül vészel át. Nem egy tempós film, a történet nagyon komótosan csordogál, de olyan atmoszférát teremt, hogy ihaj.


7. Az ötödik elem / The Fifth Element [1997]

Sokat idézett klasszikus, egyszerre sci-fi, egyszerre akció, és egyszerre egy roppant szórakoztató komédia. Corben Dallas, az egyszeri taxis története, aki egy "nagy badabumm" után kilép az átlagember szerepből, és megmenti a bolygót.


6. 12 majom / Twelve Monkeys [1995]

Időutazás, Terry Gilliam. Nagyon sok mindent elmond ez a két címke. A 12 majom egy nagyon ügyesen megkomponált mozi. Bruce, mint időutazó, akit visszaküldenek a múltba, csak éppen rossz helyre, így elmegyógyintézetbe kerül.


5. Ponyvaregény / Pulp Fiction [1994]

Tarantino klasszikusát felesleges bemutatni. Willis itt is testhezálló szerepben tündököl: a megbundázott bokszmeccs, ami nem úgy sül el, ahogy azt a főgengszter eltervezte, Bruce pedig próbál meglépni a dohánnyal. Csak az a kibaszott óra ott maradt...


4. Sin City - A bűn városa / Sin City [2005]

Rodriguez és Miller közös rendezésében Willis újfent zsarut alakít, a nyugdíj előtt álló Hartigant, akit alaposan csőbe húznak. A filmről itt már mindent elmondtam, a képregényfilmek talán legjobbika.


3. Hatodik érzék / The Sixth Sense [1999]

Amikor nem a skulók röpködnek, nem osztogatnak pofonokat, hanem egy horrorelemekkel dolgozó drámát látunk kibontakozni a szemünk előtt. Willis itt akkorát színészkedik, hogy leolvad a vászonról, a csattanó pedig mindent visz.


2. Az utolsó cserkész / Last Boy Scout

És jöhet az oltás, hogy miért nem ez lett az első. Én tényleg imádom Az utolsó cserkészt, egyik kedvenc akciófilmem is, Bruce itt is halál laza, minden adva van, de mégsem tudtam az első helyre rakni. Miért? Hát mert mégis csak ott van a...


1. Drágán add az életed / Die Hard [1988]

Na, erről beszéltem. Itt minden adva van. Nem csak ezen a listán lenne első helye, de jó eséllyel egy Top 10 akciófilmes válogatáson is vinné a prímet. Megunhatatlan darab, a nyolcvanas évek gyöngyszeme. Itt látjuk először Willist az azóta jól bevált cinikus zsaru szerepében. Ha van testhezálló szerep, akkor ez az. És ha van überelhetetlen akciófilm, akkor a Die Hard az.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

Stephen King: Az / It [1990]