Mr. Jones [2013]

Scott és Penny egy fiatal pár, akik egy isten háta mögötti kis házikóba indulnak, otthagyva a város
forgatagát, illetve, hogy a férfi filmet készítsen az idilli természetben. Minden szép és jó, a ház otthonos, a táj meseszép. Aztán lassan feltűnik nekik, hogy nincsenek egyedül: a közelben él ugyanis a rejtélyes Mr. Jones. Totemoszlopokat, illetve sajátos "madárijesztőket" épít a környező erdőben, a párocska pedig nem bírja ki, hogy ne szaglásszon utána. Nem kellett volna?

Szerencsére a Mr. Jones végkimenetele teljesen másképp alakul, mint azt a fenti szinopszisból leszűrnéd, de ne szaladjunk ennyire előre. Nem vártam sokat a filmtől: igen, felkukkantottam Imdb-re, piszkosul alacsony a pontozás, a kritikusok sem dícsérték agyon, sajnos én sem fogom. De nem is tudnám porig alázni. Hiszitek vagy sem, a Mr. Jones nagyon jól indít. A felütés ugyan snassz, de a tálalás annál jobb. Eleinte. Megismerjük a párt, megtudjuk többek közt azt is, hogy a kapcsolatuk valójában nem túl fényes.

Miután képbe kerül Mr. Jones karaktere, még akkor sincs gond, az író/rendező Karl Mueller itt még igen szorosan a kezében tartja azt a bizonyos gyeplőt. Kellően rejtélyes, sejtelmes a kép, ráadásul mint kiderül, Mr. Jones egy külvilág által ismert, mítikus figura, akit a furcsa kreálmányai által egyfajta művésznek tartanak. Azonban ahogy haladunk előre, úgy hullik darabokra a film, amelynek a kegyelemdöfést a finálé kellőképpen megadja. Szinte látod magad előtt, hogy volt egy remek alapsztori, amit írva folyamatosan fogyott el a kreativitás, az ötletek, végül egy álmot és valóságot összekeverő sületlenség alakult ki a végére.


Ha azonban mégis meghoztam a kedved, egy valamit tudnod kell: found footage. Igen, a Mr. Jones talált kamerás anyag. És hogy működik? Van, amikor szinte észre sem veszed, van, amikor jól áll neki. Akad, amikor felesleges, de megesik az is, hogy idegesítő. Az a tény, hogy Scott tulajdonképpen filmet forgatni ment, nem volt kifejezetten indok arra, hogy az egész film ebben a stílusban készüljön. Legyen annyi elég, hogy láttunk már jobb found footage megoldásokat is, de nem egy filmben volt sokkal zavaróbb adalék.

Kérdések azért maradnak a film végeztével, bár annak személy szerint örülök, hogy a címszereplő karaktere ilyen mértékig túl volt misztifikálva. Én mégsem tudnám ajánlani, és főleg a finálé miatt: mind a kivitelezés, mind a merő ötlettelenség az, ami keserű szájízt hagy nekünk a játékidő végeztével.

4/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]