A vendégek / The Party [2017]

Baráti társaság összegyűlik, hogy megünnepeljék Janet (Kristin Scott Thomas) miniszterré választását. Nem kell sok idő, hogy kiboruljon a bili: a nő férje nem várt bejelentést tesz, és ez indítja meg a dominó első darabkáját. Mint kiderül, mindenkinek van valami simlije.


A The Party érdekes darabnak ígérkezett: rövid, mindössze 70 perces, fekete-fehér kamaradráma. Mivel a műfaj nagy rajongója vagyok, illett megnézni, és az igazat megvallva nem is bántam meg.

Ahogy sebességbe kapcsolt a cselekmény, úgy ugrott be egyre inkább Az öldöklés istene, valamint a Teljesen idegenek. Kicsit mindkét filmre hajaz, de közben ezek light verziója is egyben. Nem olyan erős, nem olyan kidolgozott, viszont több ponton visszaköszön ez a két darab.

Mert mindenkinek van valami takargatni valója. De előbb vagy utóbb felfedi, ám azok nem várt következményekkel járhatnak. Így van ez a The Party esetében is, ahol a vacsora vendégek nem úgy nyugtázzák majd az estét, ahogyan azt előre tervezték. Az idillinek indult összejövetel kész káosszá válik, és ehhez elég volt egyetlen ember vallomása: a többi már jött magától.

Hatalmas szerencséje a filmnek, hogy rövid: bár eleinte úgy érzed, csak nem akar beindulni, hiszen csak apró utalásokat kapunk arra, hogy minden karakter így vagy úgy, de furcsa. Szerencsére amikor rákapcsol, akkor kellően nézeti magát, és meg sem áll az utolsó pillanatig - ugyanis amikor azt hitted, több fordulat, több titok már nincs a film tarsolyában, akkor kapod csak a legnagyobbat.

Ugyanaz a sablon, amit már ezerszer lerágtak: a kívülről színes értelmiségi rétegnek vannak a legmocskosabb titkaik. De mégis működik, habár látszik az alacsony költségvetés, ezt szerencsére pár ötletes operatőri megoldással, valamint egy ügyes forgatókönyvvel sikerült kompenzálni. Ajánlott darab, de főleg csak ínyenceknek!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]