Hóember / The Snowman [2017]

Harry Hole (Michael Fassbender), az oslói rendőrség különc nyomozójaként tengeti mindennapjait. Egy nap különös levelet kap, alján egy hóember rajzzal. Hamarosan gyilkosság történik, a tett helyszínén pedig hóembert építettek. Lassan körvonalazódik, hogy a rejtélyes gyilkos mindig akkor támad, amikor leesik az első hó. És minden alkalommal épít egy hóembert.


Jo Nesbø híres regényének filmváltozatát nagy várakozás előzte meg. Skandináv krimi, amit én személy szerint nem kicsit szoktam szeretni, ráadásul ránk fért már valami ebből a kategóriából, valljuk be! Vegytiszta nyomozós sztori, remélhetőleg mindenféle sallang nélkül.

Nos, a Hóember jött, látott, de sajnos nagyon csúnyán elolvadt. Hiába kaptunk ütős előzetest, a filmet úgy tudnám leginkább jellemezni, hogy az idei Lány a vonaton. Ott is megadtuk a bizalmát előre, ám végül a legkeserűbb szájízzel sikerült elhagyni a mozitermet. A legnagyobb baj ugyanis, hogy a film egyáltalán nem közönségbarát. Lassú, széteső, de a legtalálóbb jellemző talán, hogy egy idő után teljesen érdektelenné válik.


Úgy tárja elénk a sztorit, hogy abban a legmeghökkentőbb tényezők is a teljes semlegességgel csapódjanak le a nézőben, és úgy időzíti, veti be a fordulatokat, hogy azok szinte nulla reakciót váltsanak ki belőlünk. Nem azért, mert kiszámíthatóak, hanem mert a (mondjuk ki) szar rendezésnek hála az egész film egy teljesen erőtlen mederben csordogál. Nincs egy darab igazán "hűha" reakció sem, nincs feszültség, amely egyben tartaná az egészet. Nincs feszültség, izgalom, hiányzik a filmnek a lelke. És az bizony elég baj, ha egy sorozatgyilkos-krimi közben legkésőbb a játékidő felére eljutsz odáig, hogy "oké, lássuk ki a gyilkos, menjünk haza!".

Két olyan tényező van, amelyek nem hagyják teljesen elhalni a komplett filmet: a skandináv tájak gyönyörűek, az operatőrt is megszállta a múzsa, és valóban csodálatos képekkel operál a Hóember. A másik pedig naná, hogy Fassbender, aki bár teljesen rendben volt, ám a különc nyomozó karakter sajnos nem igazán jött át. Értem én, mit akartak közölni, hiszen mind láttunk már lecsúszott detektívet ezer plusz más filmben, de itt pusztán előhúztak a kalapból pár sablon tulajdonságot, és tessék, itt a különc nyomozó!

Bár ezeket a sorokat a regény teljes ismerete nélkül írtam, nem akarom kétségbe vonni, hogy Nesbø alapanyaga ütős darab lehet, sőt, sanszos, hogy egyszer be is szerzem. Maga a film viszont nem hozta a hozzá fűzött reményeket, hiába volt nagyon sok minden adott, ez a hóember sajnos idő előtt latyakos lett.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]