View Askewniverse: Comic Strip - Képtelen képregény / Chasing Amy [1997]

Holden McNeil és Banky Edwards (Ben Affleck & Jason Lee) képregényrajzolók, ők az elkövetői a Jay és Néma Bobról mintázott Bluntman and Chronic (itthoni fordításban: Bunkóman és Gyökér) című sorozatnak. Egy kocsmázós este alkalmával Holden megismerkedik Alyssa-val (Joey Lauren Adams), akibe aztán nagyon hamar belehabarodik. "Szerencséjére" azt is elég hamar megtudja, hogy a lány leszbikus. Különös kapcsolat alakul ki kettejük között, több is, mint amire a férfi elsőre számított, mígnem kiderül valami a lány múltjából...


Kevin Smith két filmmel a háta mögött úgy döntött, rendez egy romantikus mozit. De nem kell megijedni, ez a fajta romantikázás abszolút beleillik abba a filmes univerzumba, amelyet Smith megteremtett. Nem csak, hogy beleillik, de legalább annyira "elcseszett" szerelmi szál ez, amilyet tőle elvárnánk. Sőt, a főleg dialógusokra kihegyezett poénok most is ugyanúgy, ugyanolyan szellemiséggel sziporkáznak, mint ahogyan azt a Clerks és a Mallrats esetében megszokhattuk. Csak hát... egy szerelmi történet, vagy valami ahhoz hasonló.

"Anyám mondta mindig: amihez nem értesz, azt ne csináld! Mellesleg apám szerint pocsékul szopott, de ez mellékes..." - Banky Edwards

Valahol jogosak azok a kritikák, hogy aki tipikus Smith-filmre vágyik, az a romantikus beütés miatt fog koppanni, míg aki romantikus filmet akar nézni, annak túl erős lesz. De ebből legalább ugyanannyi előnye is származik, mint hátránya, szimplán csak a helyén kell kezelni: ez ugyanis egy mocskosul életszagú film. Itt is élő, hús-vér karaktereket ismerhetünk meg, olyanokat, akiket mi magunk is ismerünk, és még ha néha icipicit túl is vannak tolva a trágár diskurálások, de valljuk be, mind beszélgettünk már hasonlókról. Olyan témákról, amelyeket a legtöbb film messziről kerül.


És bevallom, nekem ez talált be leginkább, annak idején, amikor először, még tévében láttam. Kaptam egy szaftos témáktól, sőt, erős konfliktusoktól sem mentes romantikus (vagy "romantikus szerű") filmet, amely még csak nem is kimondottan olyan végkifejlettel szolgál, mint amire számítasz. Na és persze a karakterek: nem is Ben Affleck, sokkal inkább a tipikus hősszerelmes karaktere lett kissé gyenge, ám szerencsére Jason Lee elképesztő, mekkorát játszik - bár ez főleg a szájába adott mondatoknak köszönhető, amelyeket abszolút természetességgel ad elő, mintha csak ő találta volna ki. Részemről az egész View Askewniverse-ben itt alakít a legnagyobbat. Joey Lauren Adams nem az a tipikusan elsőre szimpatikus csaj, de valahol mégis nagyon passzolt hozzá ez a szerep.

Jómagam tehát azon emberek táborát erősítem, akik szerint a Chasing Amy egy abszolút szerethető darab. Néha feldob, hogy aztán a fejedre ejtsen, és így tovább... hogy aztán végül kissé melankolikus hangulatot hagyva maga után távozzon az életedből. Érett darab, amely ugyanakkor pont annyira pofátlan, hogy ne feledjük, ki is a rendező.


Megjegyzések

  1. Egyik kedvenc "romantikus" filmem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A legszebb az egészben, hogy a "romantikus" jelző idézőjelben és anélkül is érvényes erre a filmre :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Regisztráció nélkül is hozzászólhatsz a bejegyzéshez.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]