Don't Hang Up [2016] - Amikor visszanyal a fagyi

Sam és Brady azzal tölti a szabadidejét, hogy úgynevezett prank-videókat töltenek fel az internetre. Embereket hívnak fel, és hitetik el velük, hogy valami szörnyű dolog történt: betörtek hozzájuk, egy szerettük meghalt, esetleg megcsalás áldozatává váltak. Hiába nem vicces a dolog, mégis rengeteg rajongójuk van. Egy nap azonban megcsörren a telefonjuk, és fordul a kocka: valaki megakarja leckéztetni őket.


Becsapósan indul a Don't Hang Up, ha nem olvasol utána, nem nézel előzetest: az éjszaka közepén felhívnak egy nőt, méghozzá a rendőrség, mondván, hogy valakik vannak a házában, a lánya pedig veszélyben van. Hamar kiderül, hogy ő is csak szívatás áldozata lett. Pedig én már felültem a vonatra, dörzsöltem a tenyerem, hogy itt valami home invasion élményben lesz részem, de ez ugyebár az én nyomorom. És nem, nem ez rontott a film további élményein, mert vevő lettem volna a "visszanyal a fagyi" effektusra, az más kérdés, hogy a Don't Hang Up nem kevés kívánni valót hagy maga után.


Egy kicsi Kill Theory (ajánlott!) és egy minimális Fűrész szaga volt az egésznek, ez pedig nem lenne baj, de végig érezni, hogy milyen más horrorok inspirálták a készítőket. Az más kérdés, hogy a film sokszor mennyire hihetetlen fordulatokkal állt elő. A bosszúálló személy terve túlontúl tökéletesen zajlik, de nem egy szimpla, precízen előkészített hadjáratot értek ez alatt. Ember nem képes arra, hogy valaki ennyire pontosan hajtson végre valamit, hogy a folyamat elszenvedőit ennyire saját kardjukba dőlve leckéztesse meg. Privát dolgokat vet be ellenük, mindenre van egy B-terve, amelyre aztán egy C-terve is: mintha nem is egy húsvér személy lenne a telefon túloldalán, hanem egy olyan entitás, aki ember és technika felett áll. Ez kissé ellöki a valóságtól a filmet, pedig tartogat jó néhány feszült adagot az egyszeri horrornéző számára.

Kár érte, mert ezáltal sokszor válik röhejessé, és mondatja ki a nézővel, hogy "na ezt azért már nem hiszem el". Ellenben elég nagy pozitívuma a filmnek, hogy mindig történik valami: nem válik unalmassá, nincs egy pillanat üresjárat sem. Egy időre beszippant, te is várod, hogyan szívatják meg a szívatókat, és egy ideig még visz is magával, de sajnos a banális ötletei miatt elég hamar elereszt - innentől pedig csak arra jó, hogy elmenjen vele az idő. De nyugi, azzal nincs is gond.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Top 10: Kedvenc vígjátékok

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

A 9. szalag / Session 9 [2001]