The Hallow [2015]

Az angol Hitchens család az újszülött babájukkal Írországba költözik, az isten háta mögé. A családfőt ugyanis munkája az erdőhöz köti. Néhány helybéli minden erejével azon van, hogy elüldözze őket, mondván, hogy szó szerint elátkozott terepre tévedtek. A hajthatatlan családfő azonban nem tágít és ennek meg is lesznek a következményei.

A viszonylag gyors felvezetés után hamar bele is csapunk a lecsóba, megtudjuk, pontosan mitől is kell tartani Hitchenséknek, milyen mítikus lények bújkálnak az ír erdőkben?

Néha azért a horror műfajban is találni gyöngyszemeket, amelyek ha nem is újítják meg magát a zsánert, de magukban hordoznak olyan elemeket, amelyek által kiemelkedik a (mondjuk ki) trágyahalomból. Mert hiába vagyok nagy horror rajongó, azt kénytelen vagyok belátni, hogy tízből kettő, jó indulattal három film az, ami említésre méltó. A The Hallow (vagy The Woods) pont ilyen.

Kiváló operatőri és maszkmesteri munka jellemző Colin Hardy filmjét, nem mellesleg atmoszféra teremtésben sem kullog a sor végén. Mindezekért hatalmas elismerés jár a stábnak, ez már önmagában több, mint amit sok más horror képes nyújtani, a The Hallow pedig már a hangulatával, misztikumával azonnal képes berántani. Úgy néz ki, ahogy egy horrorfilmnek ki kell néznie és úgy borzongat, hogy csak egy-egy elmaradhatatlan jump scare elemet tol csupán az arcodba. De inkább megmarad az izgalmas, mintsem velőtrázóan félelmetes szintjén.

Sajnos magukért a karakterekért nem igazán tudunk izgulni. Hardy-ék egyfajta biztonsági játszmát űztek azzal, hogy bevonták a képbe a kisbabát, akiről szinte már az első pillanatban tudjuk, hogy bajba kerül. Így egyedül ő lesz az, akit szeretnénk, hogy megússza ép bőrrel. Sajnos sem az apa, sem az anya nem kerül hozzánk közel, maximum azért szorítunk nekik, hogy megmentsék gyermeküket.

Igényesen elkészített, nem hatásvadász horror, amelyből több kéne, sokkal több. Azonban egy valamicskét precízebb, talán véresebb kivitelezést elbírt volna a The Hallow, de még így is bőven az ajánlott tartományba esik.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Közelebb / Closer [2004]

Halálos hallgatás / Dead Silence [2007]