Szcientológia, avagy a hit börtöne / Going Clear: Scientology and the Prison of Belief [2015]

"Ha sok pénzt akarsz keresni, alapíts vallást!" - mondta egykoron L. Ron Hubbard, aki meglehetősen termékeny sci-fi íróként kezdte pályafutását, mára pedig egy olyan egyházhoz fűződik a neve, mint a szcientológia. Millió meg egy rémmese látott napvilágot erről a vallásról, amelyről most egy dokumentumfilm rántja le véglegesen a leplet - egykori tagok élménybeszámolói alapján.

A Going Clear: Scientology and the Prison of Belief egészen a gyökerekig nyúlik vissza, kezdve Hubbard életével, normálisnak korántsem mondható természetével, majd eljutunk oda, hogy egyetlen könyvével hogyan szerzett követőket maga köré. Innen egyetlen lépés volt, hogy a mozgalma egy komplett gyülekezetté nője ki magát, amelyet végül szcientológiának nevezett el.

A filmben több, az egyházból már kilépett tag mesél arról, miket éltek át, amíg odabent voltak. Köztük az Oscar-díjas rendező, Paul Haggis, de megszólal a szcientológia mai vezetőjének, David Miscavige-nek egykori jobb keze is, aki testközelből élte át, látta, tapasztalta mindazt, amelyek egy életre nyomot hagytak benne. Narrátoraink elmondják, miért léptek be annak idején: eleinte nagyon is vonzónak tűnt mindaz, amit ez az egyház képes volt nyújtani nekik: reményt, egy új életet, egy új szemléletet, amely talán kirántja őket a gödörből. Boldogok voltak, mindenféle agymosás nélkül, ám lassacskán pedig felütötte a fejét az egyház igazi arca, mégpedig az, amely miatt mára már nincs kimondottan jó híre világszerte.

Természetesen a beavatás nem Xenuval és a thetánokkal kezdődött, hiszen akkor senki sem lépett volna be, mindez csak később került terítékre, amikor már esély sem volt csak úgy távozni - már ha addigra nem mosták ki az agyad és nem nyelted be az egész mesét. Embereinkben napról napra körvonalazódott, hogy ez bizony egy szekta, amely elszakít a családodtól, testileg megfenyít, adakoznod kell, ha Tom Cruise házhoz jön, azt nagy munka előzi meg és jó kedvűen kell rá mosolyognod, valamint ha szembeszállsz velük, nagyon komoly lejárató kampányba kezdenek veled szemben. És igen, külön kitérnek Tom Cruise-ra, aki főleg azért volt fontos a szcientológiának, mert ő az a bizonyos sztár, aki által talán még többen kedvet kapnak a dologhoz, de arra is kitér a film, milyen szerepet játszott az egyház Cruise és Nicole Kidman szétválásában.

Jó néhány meghökkentő pillanattal szolgál a Going Clear: Scientology and the Prison of Belief, miközben mind a két órája maximálisan leköt: egyszerre borzadsz el rajta, de mégsem tudod levenni róla a szemed. Igen, teljesen egyoldalú, de a film végén felsorolják azon személyek nevét, akik nem voltak hajlandóak nyilatkozni, így maradnak azok az élmények, amit a megkeseredett emberek éltek át.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Stephen King: Az / It [1990]

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Top 10: Egyhelyszínes filmek