Solace [2015]

Sorozatgyilkos szedi áldozatait. A nyomozást vezető Joe Merriweather (Jeffrey Dean Morgan) felkeresi barátját, a visszavonultan élő médiumot, John Clancy-t (Anthony Hopkins), hogy segítsen neki felgöngyölíteni az ügyet. A férfi nehezen áll kötélnek, arra viszont hamar rájön, hogy nem egy szokványos sorozatgyilkossal van dolguk.

A Solace az a film, amely eredetileg a Hetedik folytatása lett volna, de miután az ötletet sztornózták, átírták a forgatókönyvet és megszületett ez a thriller. Hogy milyen lett volna az Ei8ht, már sosem tudjuk meg, mindenesetre a Solace nem kevés kívánnivalót hagy maga után.

A film talán legnagyobb hibája, hogy meglehetősen lapos. Az első fele még úgy ahogy visz magával és tartja fenn valamicskét az érdeklődést, viszont a második felére teljesen elborul és borítja fel azt az amúgy is ingatag lábakon álló kártyavárat, amit nagy nehezen felépített. Nagyon erős tévéfilmes jelleggel bír, amellyel még nem is lett volna probléma, ha a sztori működik, de sajnos a feszültség hiánya erősen rányomja bélyegét a látottakra. Csordogál a cselekmény, itt egy áldozat, ott egy kisebb csavar, de a hatást nem igazán hozza meg, különösebb reakciót képtelen kiváltani nézőjéből.

Ami pedig a legdühítőbb, hogy itt volt három jó színész: Jeffrey Dean Morgan, Anthony Hopkins és Colin Farrell. Három olyan név, akik miatt már önmagában bevállalok egy-egy filmet, mert képesek elvinni a hátukon (még ha Morgan nem is kapja meg olyan sokszor a lehetőséget). Itt viszont messziről lejön, hogy hiányoztak a profi rendezői instrukciók és ugyan színészeink nem alakítanak pocsékul, de semmi olyat nem tudtak hozzátenni karaktereikhez, amit elvárnánk tőlük. Pedig a lehetőség adott volt, mindhárom figura ki volt dolgozva rendesen, de valami nagyon nem klappolt, Hopkins konkrétan húzott egy újabb Hannibal Lectert.

A Solace helye valahol a DVD-tékák alsó polcára való, valamint valamelyik csatorna szerda délutáni műsorára, két Nic Cage-film közé. Megvolt benne a lehetőség, egy sokkal jobb rendezővel, egy ügyesebben kipofozott, vagy esetünkben átdolgozott forgatókönyvvel egy nagyon ütős thriller is kerekedhetett volna ki belőle, így viszont megmarad felejthető filmélménynek.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Top 10: Egyhelyszínes filmek

Stephen King: Az / It [1990]