Péntek 13 / Friday the 13th [2009]

Fiatalokból álló csapat indul kempingezni a Kristály-tóhoz, ahol annak idején a kis Jason Voorhees vízbe fulladt, majd anyja bosszúhadjáratot indított. Jason azonban nem halt meg, most visszatér és lekaszabolja a bulizó fiatalokat. Pár hónappal később újabb társaság indul a tóhoz, valamint egy srác, aki eltűnt húgát keresi. A sorozatgyilkos pedig újra felüti a fejét.

Valamiért úgy gondolta Hollywood, hogy itt az ideje egy Péntek 13 újragondolásnak. Sőt, egyenesen Michael Bay produceri cégének égisze alatt valósult meg a dolog, a rendező pedig az a Marcus Nispel volt, aki a 2003-as Texas Chainsaw remake-ért is felelős volt - amely amúgy szerintem egy piszok erős horrorfilm, mondhatni a kedvencem. A Freddy vs. Jason forgatókönyvíró párosa is beszállt a projektbe, lényegében minden adott volt ahhoz, hogy ha nem is egy korszakalkotó horrort, de minimum egy korrekt szintet sikerüljön elérni.

A két író, Damian Shannon és Mark Swift azzal promózták a filmet, hogy egyszerre akartak remake-t, amely ugyanakkor tökéletesen belepasszol a korábbi szériába. Ez pedig sikerült is. Bár nincs hosszú felvezetése az előzményeknek, azt lezavarják pár percben, és mehet is a dara. Tovább haladva, valóban beleillik a régi filmek közé, azonban az az elkeserítő az egészben, hogy túlságosan tipikus az egész, így ki sem tűnik a Péntek 13 felhozatalból.

Csak a szokásos karaktereket kapjuk: a sármos, szende srác, a jó csaj, akinek a szemétkedő alfahím a barátja, a csöcsvillantásért felelős, könnyűvérű ribi, valamint a kocka srác. Pontosan tudjuk, ki végzi be és ki marad életben. Viszont ha úgy vesszük, egy slasher-horror előnnyel indul abból a szempontból, hogy a jól megszokott szereplők feltűnését valóban kár felhozni negatívum gyanánt.

De akkor lássuk milyen maga a horror: gyenge. A film első húsz percében Jason kivégzi az első tinédzser csapatot, és igen, eddig valóban működik. Ha itt legördül a stáblista, egy röpke YouTube kisfilmnek tökéletesen megfelelt volna, de mi inkább tovább haladunk, ugrunk picit az időben, és megkezdődik maga a tényleges cselekmény. Itt vérzik el az egész, laposodik el minden. Vannak ugyan az átlagosnál kreatívabb elhalálozások, de túlontúl kiszámítható az egész, amely a végére meglehetősen unott percekhez vezet.

Lehetett volna egy jó reboot, lényegében minden adott volt, de csak egy újabb bőrlehúzás érzését kelti. Aggodalomra azonban semmi ok, a jelenlegi állás szerint 2016 május 13-án, pénteken megkapjuk a következő részt.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

Top 10: Kedvenc vígjátékok

A 9. szalag / Session 9 [2001]