Kínában kutyát esznek / I Kina spiser de hunde [1999]

Arvid valószínűleg a világ legunalmasabb embere. Élete monoton, barátnője elhagyja. Azonban megtörténik a nagy pillanat: a bankot, ahol dolgozik, éppen kirabolják, amikor is hősünk egy teniszütővel leüti a tolvajt. Tizenötperc hírnév, Arvid a hős. Ám még aznap meglátogatja őt a rabló felesége és jól leoltja, hogy miért tette ezt, mert nagyon kellett volna nekik a pénz. Arvid pedig úgy dönt, megpróbálja helyrehozni a dolgokat.

Felkeresi rég nem látott, konyhafőnök bátyját, Harald-ot akinek nem igazán tiszta az előélete, és ráveszi, hogy raboljanak ki egy pénzszállítót. A pénzt odaadják a hoppon maradt feleségnek, majd jön a következő ötlet: ki kell szabadítani a börtönben sínylődő tolvajt, hogy minden újra a régi kerékvágásba kerüljön.

A történet további részleteibe inkább nem mennék bele, maradjunk annyiban, hogy bőven kapunk még meglepetéseket, és elborult ötleteket. Na de milyen a film? Elsősorban piszkosul szórakoztató. Gondolom mindenki fejében megvan az a jelenet, még álmából felébresztve is, amikor a Ponyvaregényben Vincent kezében véletlenül elsül a pisztoly, és lelövi a hátsó ülésen ücsörgő srácot. A Kínában kutyát esznek hemzseg a hasonló, hirtelen jelenetektől. Zajlik a cselekmény és egy szempillantás alatt minden történik, csak pont az nem, amire számítanál.

Azonban az abszurditás nem csak itt üti fel a fejét: úgy konkrétan az egész filmre teljes mértékig ez jellemző, de szerencsére sosem esik át a ló túloldalára, és sikerül megmaradnia egy szórakoztató, agykikapcsolós fekete akciókomédiának. Ez az őrült stílus hajtja előre a filmet, és sikerül elmerülnünk benne: a tökéletesen időzített mondatok, a párbeszédek, és ahogy ez a néhány sutyerák próbálja játszani a bűnözőt, de mind közül igazából csak Harald ért hozzá valamicskét, hiszen Arvid csak egy bankár, a többiek pedig szakácsok.

Ugyan a film legutolsó jelenetére rendesen elszállnak, és főleg az utolsó pár perc az, ami már kicsit túllő a célon, de aki vevő az éjsötét humorra és nem veti meg a dán filmgyártást, annak a Kínában kutyát esznek egy nagyon üdítő szórakozást tud majd nyújtani.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Top 10: Egyhelyszínes filmek

Stephen King: Az / It [1990]