The Scribbler [2014]

A disszociatív személyiségzavarban szenvedő Sukit kiengedik az elmegyógyintézetből, azzal a feltétellel, ha egy Juniper Tower nevű intézménybe költözik, ahol egy bizonyos szerkezettel kísérletezve magán egyesével kiölheti meghasadt tudatának különböző személyiségeit, szám szerint kilencet. Csöbörből vödörbe helyzet ez, hiszen az épületben több mentális beteggel kell együtt élnie. Azonban ahogy megérkezik, megsokasodnak az öngyilkosságok, a lány pedig retteg attól, hogy egyik személyisége, mégpedig a Scribbler az okozója az eseteknek.




A The Scribbler egy igazi vizuális orgazmust nyújt, de itt meg is áll a tudomány sajnos. Látványilag teljesen rendben van, minden képkockájából visszaköszön, hogy ez bizony egy képregényből készült: színes-szagos élmény, sötét tónusú hangulat, a karakterek öltözködése, bizonyos esetekben még a hajviseletük is messze nem hétköznapi. Dan Schaffer saját képregénye alapján írta a The Scribbler forgatókönyvét, amelyből John Suits forgatott egész estés filmek. Igazi underground nevek, de nem ezzel a mozival fognak kiugrani a fősodorba.

Pedig próbálkozik a film, de nem sikerül neki. A sztori egy kihallgatással kezd, Sukit éppen faggatják, hogy vajon mi lehet az oka annak, hogy az intézményben azután sokasodtak el az öngyilkosságok, miután ő beköltözött? A tényleges sztorit visszaemlékezésekből kapjuk meg, és én személy szerint rajongok az ilyen filmes szerkezetért.


A The Scribbler egyik legnagyobb baja, hogy eleve hülyeség. Miért kell átköltöztetni egy beteget a többi beteg közé egy másik intézetbe? Vehetjük egyfajta "lepasszolásnak" a dokik részéről, de akárhogy is nézzük, az egésznek semmi értelme nincs. Főleg, hogy mindenki látja: a lakók szépen, sorban, egyesével ugranak ki az ablakon.

De legyen, fogadjuk el a tényt, hogy ebben a világban ez így megy. Ha ezt magunk mögött tudva vesszük szemügyre a film többi részét, akkor nagyon felemás élményben lesz részünk. A már említett látvány nagyon ott van, a karakterek közül jó páran elég groteszk figurák, ráadásul erősen ott figyel végig a misztikum, a rejtélyek, hogy mire is megy ki a játék? Nos, elárulom, a végső megoldás nem fog nagyot ütni. Tovább sajnos a végkifejletig tartó út is meglehetősen döcögősre sikerült, nagyon nehezen marad egyben a film.

Pedig tényleg szurkoltam neki, hogy ez valami ütős underground képregényfilm-élmény legyen, amit majd lehet lobogtatni azoknak, akiknek a tudománya megáll a Marvelnél ezen a téren. Sajnos helyette a keserű szájíz maradt, hiszen a The Scribbler egy szépen kinéző, de annál felejthetőbb másfél óra volt.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]