Project Almanac [2014]

David és Christina a padláson megtalálják apjuk régi kameráját, amellyel a srác hetedik születésnapi ünnepsége van felvéve. A videón meghökkentő dolgot tapasztalnak: egy pillanatra felsejlik a háttérben David, a jelenkori formájában. Néhány barátjukkal kiegészülve jobban utánajárnak a dolgoknak, és rájönnek: apjuk annak idején már majdnem feltalálta az időutazást, a szerkezet pusztán némi finomításra szorul.




Mit tehet néhány gimnazista fiatal, ha bizonyos időkorlátok közé szorítkozva ugyan, de utazhatnának az időben? Jobb jegyek, lottó nyeremény, nagy bulik, és a többi. Igen, a Project Almanac erről szól, plusz némi szerelmi szállal is nyakon öntve, hogy teljes legyen a kép. És ha ez nem lenne elég, a film found footage, vagyis kézikamerás végig. Hiába na, Michael Bay tudja, hogyan kell spórolni.

Mert bizony a film producere Mr. Bay, a produkció pedig az MTV Films égisze alatt látott napvilágot. Én pedig érzem, hogy ezeket a sorokat elolvasva már minden kedved elment a filmtől. Pedig nem hazudok, ha azt mondom, hogy a Project Almanac még bőven belefér a nézhető kategóriába: nem jó, nem is rossz, inkább az a tipikus egynek elmegy színvonal. Nem az a fajta időutazós film, amely megtornáztatja az agyad, nem szolgál nagy pillanatokkal, egyszerűen csak el lehet vele ütni 106 percet. És még csak logikában sem túl erős.


A Project Almanac eleinte egy felhőtlen, már-már feelgood moziként funkcionál, hatalmas bulik, nagy lóvék, mígnem lassan azért megkapjuk az ok-okozati tényezőket is, és lassan sor kerül a fekete levesre: a múlt megváltoztatása bizony komoly problémákhoz vezethet. Nagy kár, hogy erre a játékidő utolsó harmadáig várnunk kell, és az ne zavarja a kedves forgatókönyvírókat, hogy addig a pontig a szereplők csinálhattak bármit, minden csak jobb lett. De kellett a bonyodalom, és érdekes módon a film egy pontjától már hirtelen akárhányszor megkavarják a múltat, minden csak rosszabb lesz.

Lényegében egy tinifilmről beszélünk, hiszen minden adalék megvan hozzá. Nem bántam volna, ha hanyagolják a kézikamerát, még ha nem is rángatják agyba-főbe, de voltaképp abszolút felesleges megoldás volt. Nem kifejezetten ajánlott, de aki kíváncsi rá, azt nem igazán tudom elriasztani tőle. A tökéletes középszer.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

Stephen King: Az / It [1990]