Cukorfalat / Hard Candy [2005]

A 14 éves Haley (Ellen Page) és a 32 éves Jeff (Patrick Wilson) egy chatszobában ismerkednek meg. A beszélgetésből találkozó lesz, amely egy kávézóban kezdődik, majd Jeff házában folytatódik. Haley elkábítja a férfit, aki megkötözve tér magához. A lány megvan róla győződve, hogy a fickó pedofil.




Nehéz dűlőre jutni a Cukorfalat kapcsán abban az értelemben, hogy kinek az oldalán álljunk. Ez így most elsőre furcsán hangzik, de vegyük csak sorra: adva van egy férfi, aki állítólag pedofil, valamint egy fiatalkorú, mindössze 14 éves lány, aki hidegvérrel teszi azt, amit. Alaptalan a vád? A férfi már könnyek közepette győzködi Haley-t, hogy nem csinált semmit, miközben a lánynak szeme se rebben. De akkor miért ilyen fiatal lányokkal ismerkedik a chaten?

Na pont ettől lesz jó film a Cukorfalat. Próbára tesz minket, játszik velünk, kinek az oldalán foglaljunk állást. Nem fedi fel a lapjait, sorban adagolja az információkat, és egészen a film végéig nem tudjuk meg, kinek van igaza. Már a legelején az orrunknál fogva vagyunk vezetve, hiszen itt van Haley, aki valóban egy naiv kislánynak tűnik, és egészen addig nem tudjuk, mi a valódi célja, amíg Jeff fel nem ébred megkötözve.


Feszült, izgalmas jeleneteknek, szópárbajoknak és morális kérdéseknek nem vagyunk híján, de mégsem tudok elmenni pár olyan negatívum mellett, amelyek egy kis odafigyeléssel elkerülhetőek lettek volna. Ezekbe most a spoilerek miatt nem kívánok belemenni, de akad néhány olyan logikai buktató, és bizony egy elég merész abszurdum, amelyek tompítanak valamicskét az élményen.

Ellen Page alakítása remek, attól eltekintve, hogy egy 14 éves lányhoz képest túlontúl felnőttesen viselkedik - ezzel nem ledegradálni akarom a 14 éveseket, de aki látta a filmet, az valószínűleg velem ért egyet. Ez azonban nem Page hibája, ezt kívánta meg a szerep, ő pedig maradéktalanul teljesítette, amit rábíztak. Patrick Wilson úgyszintén jól teljesített.

Ha nem is hibátlan film a Hard Candy, de mégis egy elejétől a végéig izgalmas, egyben sokkoló élmény, amely mindvégig képes lekötni a nézőt.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

Top 10: Egyhelyszínes filmek

Stephen King: Az / It [1990]