Mad Max: A harag útja / Mad Max: Fury Road [2015]

Akármit is csinálsz most, hagyd abba, irány a legközelebbi mozi, és válts jegyet az év eddigi legjobb filmjére!




Max (Tom Hardy) amolyan magányos figura, aki a nukleáris háború utáni, elsivatagosodott, elállatiasodott világban próbál valamiféle békére lelni. De nem megy ez olyan könnyen, hiszen foglyul ejti őt egy őrültekből álló kolónia, akiknek egy bizonyos Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne) a vezére. Bár Max megszökik, de kénytelen szövetkezni Furiosa-val (Charlize Theron), akivel együtt próbálnak jobb életet találni - azonban Joe és serege már a nyomukban van.

George Miller (idén 70 éves az öreg) nem keveset lobbizott, amire meggyőzte a stúdiót, hogy végül összehozhassa azt A bizonyos Mad Max-filmet, ami végre valahára kijár a világnak. 150 milliós büdzsé, kőkemény R-kategóriás besorolás, ami valljuk be, nem sűrűn jön össze Hollywoodban. De végül csak összehozta a tutit, amiért hatalmas high-five jár a rendező úrnak. De szerencsére nem csak ezért...


A Mad Max: Fury Road az a blockbuster, az a moziélmény, amire mindig is vártunk. Képzeld el a legjobb, legtökösebb akciófilmek legütősebb jeleneteit, gyűjtsd össze őket egy csokorba, szorozd meg kettővel, adj hozzá egy nagy adag őrületet és máris megkapod jelenleg tárgyalt filmünket. Igen. Ezt úgy értsd, ahogy írom! A Mad Max már a legelső percben magával ránt, és nehogy azt hidd, hogy a film végével már utadra is enged. Francokat. Az extázis, amit ez a tömény, két órás akcióorgia nyújtott, még a moziból kifelé jövet is ott fog pumpálni az ereidben, miközben azon dolgozol, hogy valahogy lejjebb csökkentsd az adrenalinszinted. Csak szólok: nem fog menni.

Igen, ha nagyon messziről nézzük, a Fury Road nem más, mint egy kétórás akciójelenet, ami csak néha veszi vissza a tempót, de pont annyi időre, hogy levegőt vegyen, és aztán megint belecsap abba a bizonyos lecsóba. És nem is akárhogy. Mindezt mélyenszántó gondolatok, felesleges elidőzés, valamint bármiféle mellébeszélés nélkül teszi. Amit látsz, amit hallasz, mindennek helye van a vásznon, nem alibizik, és nem fog az agyadra menni a sablonos dumáival - mert ugyebár azok nincsenek.


Helyette kapsz egy olyan brutális, őrült és fékezhetetlen élményt, amit nem vágsz zsebre egykönnyen. Nem fogja a szádba rágni a dolgokat, te magad fogod összerakni, mennyire is egy elállatiasodott, megzakkant világban járunk, amikor egyik groteszkebb adalékot kapod a másik után. George Miller kiváló érzékkel vezet végig ezen az elsöprő úton, amelyhez olyan kaliberű akciójeleneteket komponált, amely után minden rendező felkötheti a gatyáját.

A Mad Max: Fury Road olyan film, amely ritka, mint a fehér holló: elképesztően látványos, pokolian pörgős, és ami szintén nem utolsó szempont: a magas korhatári besorolás nagyon erősen visszaköszön. A két óra pedig úgy elszállt, mintha nem is lett volna. Számomra az év eddigi legjobb filmjével van dolgunk, amit semmi esetre se hagyj ki moziban!

Végezetül muszáj megemlíteni, és mindenféle túlzás nélkül kimerem jelenteni: ehhez képest a Bosszúállók csak egy vasárnap délelőtti Minimax-rajzfilm. Tényleg.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

Top 10: Kedvenc vígjátékok

Beware the Slenderman: Az internet réme életre kel [2016]