Glengarry Glen Ross [1992]

Rájár a rúd az ingatlanügynökökre: eladni nem tudnak, a cég pedig süllyedő statisztikát mutat. Épp ezért a nagyfőnökök a központból egy vérprofit (Alec Baldwin) küldenek le egyik irodájukba, hogy tartson egy nagyon egyszerű tréninget: eladni, eladni, eladni! Huszonnégy órájuk van. Az első helyezett nyereménye egy Cadillac. A második díj egy késkészlet, a harmadik pedig: ki vannak rúgva! A dolgot nehezíti, hogy az ügynököknek a rossz tippekkel kell boldogulni, a jó tippek az irodában vannak. Valaki azonban éjszaka kirabolja az irodát, és ellopja a jó tippeket.




James Foley 1992-es filmje David Mamet színdarabjából adaptálódott vászonra, és ez elég erőteljesen visszaköszön a filmről. Amolyan kamaradarab, emberek beszélgetnek különböző helyszíneken, és mindössze ennyi, ami előremozdítja a cselekményt. De ez pont elég is hozzá.

Kőkemény kapitalizmuskritika - röviden így lehetne jellemezni a Glengarry Glen Ross-t. Itt vannak ezek a szerencsétlen ingatlanügynökök, akik nem azért nem tudják végezni rendesen a munkájukat, mert nem értenek hozzá, egész egyszerűen senki nem akar ingatlant vásárolni. És mégis szorongatják a töküket odafentről, ők pedig játszmában maradnak, hogy megtartsák azt az életszínvonalat, amit már képtelenek eldobni maguktól. Inkább lehajtott fejjel hallgatják végig, hogy valami piperkőc, bennfentes szarházi elmondja őket minden vesztes seggfejnek, minthogy bármelyikük is felkeljen, és kikérje magának. Potenciális ügyfeleiket oltári nagy körítéssel és nem kevés füllentéssel próbálják behálózni, de ez nem mindig megy flottul.


A film telis-tele van nagyobbnál nagyobb nevekkel. Itt van máris Alec Baldwin, akit mindössze egyetlen jelenetben láthatunk, de mégis hozzá köthető az egyik csúcspont is. Kevin Spacey, az irodavezető, aki nem azért tart ott, ahol, mert annyira értené a dolgát, ő tipikusan a 'valakinek a valakije'-személy. Emberei ezáltal nem is restellik őt elküldeni alkalomadtán a búsba. Jack Lemmon, a vén róka, aki annak idején hatalmas bizniszeket bonyolított le, de mára kiégett, és a cégnek ezáltal ő is csak egy teher lett. Al Pacino a profi, aki eszméletlen nagy dumával szerzi meg, ami neki kell, de ha kicsesznek vele, az illetőt simán leoltja a francba. Ed Harris, akinek inkább csak a szája nagy és hamar elpattan az agya. De itt van még Alan Arkin is, illetve Jonathan Pryce, utóbbi az egyik ügyfél szerepében hoz szintén zseniális alakítást.

A Glengarry Glen Ross hiába épül pusztán párbeszédekre, mégis könnyedén gurul előre, bemutatva a szomorú valóságot, hogy milyen elkeserítő is egy ilyen multinál dolgozni. Aki rajong a kamaradarabokért, annak kötelezően ajánlott film.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Közelebb / Closer [2004]

Halálos hallgatás / Dead Silence [2007]