Top 100 Joint: #30-21.

Egy Top 100 lista, amit hónapokon át írtam, szelektáltam, variáltam, míg végül csak összejött. 100 kedvenc film, szigorúan szubjektíven.

Na, itt már forrósodik a helyzet. Egyre komolyabb filmek kerülnek elő, egyre nehezebb volt sorrendbe szedni őket, stb. De akárhogy is, ezzel a sorrenddel voltam leginkább kibékülve.

Ha lemaradtál: 100-91, 90-81, 80-71, 70-61, 60-5150-41 és 40-31.




30. Haláli hullák hajnala / Shaun of the Dead [2004]

A Cornetto-trilógia első darabja. Mondanom sem kell, a három közül ez a kedvencem, de csak hajszállal van lemaradva a Hot Fuzz. A zombifilmek paródiája, a stílus kliséinek kifordítása - és nagyon remélem, hogy a Wright-Pegg-Frost hármas még fog együtt alkotni.


29. Az utolsó cserkész / The Last Boy Scout [1991]

Mindmáig idézhető egysorosok, és Willis hiába egy John McClane 2.0, mégis ez a film úgy, ahogy van, minden hibája ellenére: cool. Nem tudok mit hozzáfűzni. Aki Az utolsó cserkésszel nőtt fel, az úgyis érti. Aki meg nem, az sajnos így járt.


28. Zodiákus / Zodiac [2007]

Sokan nem szeretik, vannak, akik bealudtak rajta, egyesek képtelenek végignézni. Tény, hogy nem árt, ha érdekel a téma. Nálam így egy roppant izgalmas élményként rögzült a Zodiákus, amit évről évre újranézek. Az alagsoros jelenettől a mai napig szétparázom az agyam.


27. A gépész / The Machinist [2004]

Ez a film egyszerűen zsigerileg borzongat, nyomaszt, és levisz egyenesen a mélyre. Bale alakítása elképesztő, de nem a hihetetlen fogyás miatt, amit bevállalt a film kedvéért - állítólag a rendező már a kirúgással fenyegette a színészt, ha nem hagyja abba a kilóktól való megválást. Ilyen egy igazi pokolra szállás, Trevor Reznik kálváriája, amelynek kiderítéséig egy meglehetősen sötét utat kell végigjárnia.


26. Shop-Stop / Clerks [1994]

Ugye mondanom sem kell, hogy Kevin Smith első filmje. És azt sem kell hozzátennem, hogy a valaha készült legjobb filmje. Szkeccsmozi, amelyhez megannyi legenda fűződik: Smith abban a vegyesboltban dolgozott nappal, ahol éjszaka forgattak, és mivel valahogy el kellett titkolni, hogy odakint sötét van, ezért került bele a momentum, hogy valaki rágót tett a lakatba, és nem lehet felhúzni a rolót. A mindössze 27575 dolláros költségvetés összekaparásához pedig Smith még arra is képes volt, hogy a nagy terjedelmű Batman-képregénygyűjteményét is elpasszolja.


25. Oldboy [2003]

A modern klasszikus. Oh Dae-su-t elrabolják, és egy szobában tartják fogva 15 évig. Egyszer csak kiengedik. Emberünk, akiben forrnak az indulatok és kicsattan a dühtől, elindul, hogy kiderítse, ki zárta be őt? Lassan kiderül, nem is ez a lényeg, hanem éppen az, hogy miért engedte ki? Az Oldboy egy elképesztő dél-koreai bosszúfilm, valami kegyetlen csattanóval.


24. Harcosok Klubja / Fight Club [1999]

Nem tudom, mit tudnék még hozzátenni pár sorban. Egy külön posztban oldalakat tudnék zengeni arról, hogy Fincher filmje mennyire jókor jött, milyen zseniális vizuálisan, mennyire képes elkapni az embert, mit, illetve miket próbál közölni, de így néhány mondatban meg sem próbálom, inkább maradjunk annyiban: a Fight Club örök.


23. Glengarry Glen Ross [1992]

Ki a fene gondolta volna, hogy néhány ingatlanügynökkel ilyen kamaradrámát lehet készíteni? Mondjuk ehhez olyan színészek is kellettek, mint Ed Harris, Al Pacino, Jack Lemmon, Jonathan Pryce, Alan Arkin, Kevin Spacey vagy épp Alec Baldwin. Az alapanyag is adott volt, méghozzá David Mamet színdarabja, James Foley pedig a lehető legjobbat hozta ki ebből a filmből.


22. Csillagok háborúja / Star Wars [1977]

Először csendültek fel a halhatatlan dallamok. Először szöktek mondatok az égbe, felvázolva nekünk, mivel is van dolgunk. A fénykard. Az Erő. Darth Vader. Áhh, örök klasszikus. Még ha nem is a trilógia legjobbja, de muszáj idetennem, mert egyszerűen nem lehet betelni még ezzel az epizóddal sem.


21. Egy becsületbeli ügy / A Few Good Men [1992]

Aaron Sorkin az egyik legjobb forgatókönyvíró Hollywoodban, hiszen olyan frappáns párbeszédeket tud lekörmölni, hogy az szinte hibátlan. Ha pedig egy jó rendező veszi kezelésbe a dolgokat, akkor születnek olyan filmek, mint a Few Good Men. Parádés szereposztás, pattanásig feszült tárgyalótermi jelenetek, valamint egy olyan ügy, ami tényleg felvet néhány kérdést még a nézőben is.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Stephen King: Az / It [1990]