Millenium-trilógia: A lány, aki a tűzzel játszik / Flickan som lekte med elden [2009]

Stieg Larsson nagysikerű trilógiájának második darabja tovább viszi a szálakat, amiket nem sikerült elvarrni, vagy csak pedzegettek az első részben. Figyelem: az írás nyomokban spoilereket tartalmazhat azok számára, akik nem látták az első részt!




Miközben Lisbeth Salander világ körüli úton van, meggyilkolják egykori gyámját, Nils Bjurman. A gyilkossággal a Stockholmba frissen visszatért lányt gyanúsítják. Mikael azon van, hogy tisztára mossa Lisbeth-et, ám megdöbbentő titkok derülnek ki a lány múltjából, amelyek összefüggnek Bjurman meggyilkolásával.

A Millenium-trilógia második része nem tehető a jobb folytatások közé. Egyrészt ott van az első filmben felvázolt történet, valamint az izgalmas nyomozás, ami túl magasra tette a lécet, és végül nem is sikerült megugrani. De ez csak egy dolog, ettől még lehetne egy korrekt folytatás, azonban felépítésileg is hagy némi kívánni valót maga után. Az hagyján, hogy ezúttal sincs eget verő tempóval dolgunk, hiszen A tetovált lány sem pörgött magas fokozaton, de itt egyáltalán nem sikerült berántania a nyomozásnak annyira, mint az első rész tette anno.


Ha elvonatkoztatunk attól egy pillanatra, hogy ez voltaképp egy második rész, nem hasonlítgatjuk az előzőhöz és próbáljuk önmagában nézni a végeredményt, még akkor csak egy gyenge lábakon álló filmmel van dolgunk. Kicsit olyan érzésem volt, mintha a film bármelyik pillanatban széteshetne. És bár végül egyben marad, de a nagy rejtélyek, találgatások, nyomozgatások közepette végül ahova kilyukadunk, és amik kiderülnek, nem feltétlenül szolgálnak maradéktalan élményt. Fény derül Lisbeth múltjára, szinte egy az egyben lerántják róla a remekül felépített misztikumot, amivel még nem is lenne baj, ha nem holmi olcsó megoldásokkal éltek volna ezzel kapcsolatban. Igen, arra gondolok. Elhiszem én, hogy Larsson ezt így írta meg, ez volt a célja, de nálam abszolút nem meglepetésként, sokkal inkább elcsépelt fordulatként csapódott be.

Van valami azonban, ami miatt nézeti magát a film, ez pedig mindössze annyi, hogy tudod, hogy van egy harmadik rész is. Ott van a remény, hogy ez csak a felvezető egy nagyobb volumenű finálé felé, ahol aztán az a bizonyos kártyavár összedől. És ez így is van, tekintettel arra, hogy azóta már megnéztem végre a harmadik részt is, és bátran állíthatom, hogy a második, illetve a harmadik film voltaképp egy történet. Furcsa egy koncepció ez, hogy míg az első rész önmagában is élvezhető, addig a két folytatás inkább egyben nyújt élményt, viszont ha nem láttad az első filmet, akkor a felét nem fogod érteni annak, amit látsz a másik két részben.

Szerencsére azonban A lány, aki a tűzzel játszik valamivel rövidebb, és bár nem nevezhető unalmasnak, de mégsem sikerül lekötnie a figyelmet annyira, mint amennyire elvárnád. De kitartás, a harmadik rész jobban sikerült. Mindenesetre sajnálom, hogy ekkora lejtmenet következett a Män som hatar kvinnor után.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Közelebb / Closer [2004]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]