Benny videója / Benny's Video [1992]

Benny csak a videóknak, illetve a videózásnak él. Szülei csak annyira foglalkoznak vele, hogy minden a segge alá legyen rakva, amúgy egész nap el vannak foglalva a munkájukkal. A srác rajong az erőszakos felvételekért, folyton különféle horrorfilmeket néz, azonban az egyik kedvenc felvétele egy disznóvágáson készült, amikor is a sertést fejbe lövik. Benny megismerkedik egy lánnyal, akit felvisz magához, megmutatja neki a felvételt, majd kiderül, hogy az a bizonyos pisztoly konkrétan nála van. És ahogy az lenni szokott: a fegyver mindig elsül...




Mondanom sem kell, hogy Benny az, aki meglövi a kislányt, aki ekkor még életben van. A fiú pedig ahelyett, hogy mondjuk hívna egy mentőt, még beleereszt párat. Mondhatni, minden lelkiismeret furdalás nélkül. Csak, hogy hallgasson már el, mit kiabál? A holttestet a gardróbban rejti el, mígnem pár nap múlva elmeséli szüleinek, mi is történt, amíg ők elvoltak otthonról. Némi morfondírozás után az apa meglepő ötlettel áll elő...

Michael Haneke filmjeihez aztán jól le kell ülni. Nem egy elalvás előtti röpke mozizás, de nem is egy délutáni filmes matiné. Türelmet igényel, odafigyelést, na meg annak a bizonyos fonalnak az elkapását. Mert Haneke nem kapkodja el: lassan, de annál precízebben meséli el, amit éppen el akar mondani, pedig ha a Benny videóját összevágnánk mondjuk egy órásra, akkor sem maradnánk le semmiről. Túlnyújtott jelenetekkel, hosszas, sok esetben csendes képsorokkal van dolgunk. Ennek pedig van egy bitang nagy előnye is: amikor valami olyan történik, akkor annak még nagyobb súlya van.


Ilyen például maga a gyilkolós jelenet: lényegében nem sok mindent látsz, csak azt, amit Benny kamerája rögzít. Csak a lövéseket, a kiabálást hallod, de mégis roppant nyomasztó az egész. Úgy, ahogy az egész film is túlontúl súlyos, depresszív atmoszférával bír. Itt van ez a srác, akivel konkrétan nem törődnek különösebben a szülei, ám közben mégis minden tárgyi dolgot megadnak neki. Bár tény, hogy Benny sem tesz sokat azért, hogy valamivel mélyebb viszont ápoljon a szülőkkel. Csak nézi ezeket a filmeket, az erőszakos jeleneteket pedig visszapörgeti, hogy újra láthassa.

Nem biztos, hogy a Benny videójával kell kezdeni az ismerkedést azoknak, akik kezdők Haneke-filmek terén. Bár vitathatatlan tény, hogy hiába a hosszú képsorok, amelyek nem egyszer tartalmaznak unalmasabb perceket, a film mégis nézeti magát: kíváncsi vagy rá, hogyan tovább, mire megy ki a játék, és a befejezésért pedig valóban érdemes várni.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Top 10: Kedvenc vígjátékok

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

A 9. szalag / Session 9 [2001]