Véresen egyszerű / Blood Simple. [1984]

Texasban járunk. A kocsmatulajdonos Julian rájön, hogy a felesége csalja őt az egyik alkalmazottjával. A férj felbérel egy magánnyomozót, hogy ölje meg a párost, azonban a hekusnak más tervei vannak. Ezzel viszont nem várt események sorozata veszi kezdetét. A Coen-tesók első filmje.




A Blood Simple. a Coen-tesók első filmje, egy hamisítatlan neo-noir elemekkel felpakolt krimi, hangyányi fekete humorral megfűszerezve. Ugyan ez nagyon sok Coen-filmre elmondható, de voltaképp a Blood Simple. volt az alapja mindennek. A karrierjüknek, illetve a sajátos motívumaiknak.

Az már ebben a filmben is lejön, hogy a páros nem szeret kapkodni. Megfontoltan, lassacskán halad csak elsőre a történet, amely szerencsére nem az unalmas perceket idézi elő, sokkal inkább a feszültebb atmoszférát teremti meg. Azt az atmoszférát, azt a légkört, amely erőteljesen képes megragadni a nézőt, és viszi magával ezen a korántsem barátságos környéken. Texas, Amerika egyik eldugott szeglete: végtelen mezők, redneck alakok, egy egészen más Amerikát mutat be. Coenék - akik amúgy született minnesotai srácok - gyakran helyezik előtérbe az elszigetelt kisvárosok furcsa és romlott figuráit, és ha megnézzük a filmjeiket, valahogy mindig jobban tudják kezelni ezeket a karaktereket.


A vontatott jelenetek általában valamiféle nem várt fordulatot készítenek elő, amely nagyon ügyes mozgatórugója a filmnek. Apropó, fordulatok. Ha úgy vesszük, lényegében nem történik olyan sok minden a filmben, tekintettel a cirka másfél órás játékidőre, plusz a komótos elmesélésre, mégis, amikor fordul egyet a sztori, akkor valóban sikerül meglepniük az embert. Az a bizonyos élve eltemetős jelenet pedig remekül megalapozta azt a brutalitást, amelyet később például a Fargóban még nagyobb szintre emeltek.

Frances McDormand, aki ugyanebben az évben házasodott össze Joel Coen-nel, alakítja a femme fatale-t, a nőt, akiért egy nagyon groteszk küzdelem folyik. Szeretőjét John Getz, seggfej férjét Dan Hedaya játssza, és valójában senkit sem tudnék feketelistára tenni, de mégis az egyik legemlékezetesebb karakter a magánnyomozó, M. Emmet Walsh alakításában.

Hiába a nyolcvanas évek, hiába a korszak jellegzetes hangulata, a Blood Simple. mégis egy időtálló alkotás, amely már a legelső jeleneteivel odasúgja neked diszkréten, hogy itt valami nagyon mást fogsz látni, mint amit eddig. Ha nem is ez Coenék legjobb filmje, de piszkosul erős indítás volt karrierjük legelején.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]