Comet [2014]

Dell és Kimberly egy véletlen folytán találkoznak, és mint ahogy az általában lenni szokott, egymásba szeretnek. Ez eddig bármelyik elcsépelt film sztorija lehetne, de nem ússzuk meg ennyivel. A Comet különlegessége pedig, hogy kapcsolatuk öt pontjába enged bepillantást, méghozzá alaposan megkeverve az idősíkokat.




Igen, láthattunk már hasonlót, példának okáért a nagyszerű (500) Days of Summer-ben, de a Comet, ha nem is tesz rá még egy lapáttal, mégsem vádolható annak lekopizásával. Sam Esmail első, egész estés filmje őszintén beszél a párkapcsolatokról, nem propagál mellette, sőt, egy kicsit mintha inkább nagyobb hangsúlyt fektetne annak bemutatására, mennyire nem fenékig tejfel valakivel együtt lenni.

Ennek ellenére mégis egy ösztönző film is tud lenni. Hiszen bármikor megtalálhatod a neked való személyt, illetve a Comet arra is rávilágít egy ponton, hogy nem szabad hezitálni, ha egy mérföldkövet szándékozol letenni a kapcsolatban.

Persze láthatunk szebb pillanatokat is bőven, miközben sokszor a legváratlanabb percekben ugrunk az időben. Igen, eleinte talán zavarónak tűnhet, de idővel, amikor már sikerül elhelyezned, mi mikor történik, már maximálisan belezáródsz.


A Comet főleg párbeszédekre épül, amelyek meglehetősen pattogósra sikerültek. Kevés a "csendes" jelenet, de valahol pont a forgatókönyv az egyik negatívuma is a filmnek. A dialógusok ugyanis sok helyen erőteljesen kilógnak az átlagból. Túlontúl élesre vannak fenve, ezzel a legtöbb esetben nem feltétlenül kapunk úgymond életszerű beszélgetéseket. Még szerencse, hogy a filmnek igen egyedi hangulata van, amik azért azt a kevés rosszat is többnyire elfeledtetik. Igen, mind zeneileg és mind képileg bravúros, amit láthatunk. Ha nem is egyedi, de mindenképp beszippantós élményt garantál.

És igen, eljött a pillanat, hogy a Zack & Miri-ben levágott cameója óta először azt kell mondanom Justin Long-ra, hogy le a kalappal! A helyzet az ugyanis, hogy nem tartom túl szimpatikusnak a srácot, de közben pedig rossz színésznek sem. A Comet esetében azonban tényleg képes volt arra, hogy másfél óráig maximálisan elviseljem. Ahogyan Emmy Rossum is maximálisan rendben volt, viszont arra készülj fel, hogy a szimpla jelenléte, kisugárzása sokszor pont elvonja a figyelmünk a színészi alakításáról.

A sok kis elemet, amiből aztán összeáll a Comet, mind-mind láthattuk már több filmben, együttesen összeállva azonban valami egészen mást kapunk. Nem egy tipikus romantikus film, miközben mégis minden ízében rendelkezik a műfaj tulajdonságaival.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]