Született bűnözők / Life of Crime [2013]

Ordell és Louis (Mos Def és John Hawkes) terve látszólag egyszerű, mint a pofon: elrabolni a dúsgazdag Frank Dawson (Tim Robbins) feleségét (Jennifer Aniston), hogy egy busás váltságdíj fejében visszaszolgáltassák a nőt. A rablás úgy, ahogy sikerül is, de hőseink nem kifejezetten profik, ráadásul Dawsonék kapcsolata sem fenékig tejfel, és ha ez nem lenne elég, még némi Stockholm-szindróma is befigyel.

Volt egyszer egy Jackie Brown. Tarantino egyik klasszikusát gondolom nem kell bemutatni senkinek. Elmore Leonard, 1992-es Rum Punch című regényén alapszik, amelynek volt bizony egy előzménye is, méghozzá '78-ban, a The Switch. Na, ebből készült aktuális filmünk, a Life of Crime.

Hogy őszinte legyek, ha nem mondják rá, hogy ez a Jackie Brown két főszereplőjének korai története, a kutyának nem tűnne fel. Még csak azt sem mondanám, hogy jó marketing-fogás, hiszen Daniel Schechter azért nem egy Tarantino, ahogyan Mos Def sem egy Samuel L. Jackson, de John Hawkes és Robert De Niro közt is van pár méter.

Ettől eltekintve még nem kifejezetten halva szült ötlet a film, hiszen ki ne akarna látni szerencsétlenkedő emberrablókat? Sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű. A Life of Crime esetében ugyanis remekül látszik, hogy Daniel Schechter író/rendező mennyire, de mennyire nem volt képes kihasználni a mindössze 98 perces játékidőt.


Kínosan lassú, felesleges, erőltetetten odarakott jelenetekkel megpakolt krimi-komédia, ami krimként még csak-csak, de vígjátékként már nem állja meg a helyét. Valahol látszott, hogy Schechter szeretné elkészíteni a maga kis mini-Jackie Brown-ját, próbált helyenként "tarantinós" lenni, de amíg Quentin képes minimum egy stílust teremteni, addig Schechter csak az időt húzza, bármiféle csúcsponttól, kimagasló jelenettől megfosztva minket. Amit sikerült elérnie, hogy Ordell és Louis karakterét teljes mértékig a földbe tiporja, kiheréli; a két figura a Jackie Brown-ban amilyen emlékezetes volt, itt olyan szinten semmilyen és felejthető.

Nem lehet elvenni azonban, hogy Mos Des, John Hawkes, de még Tim Robbins is próbálták kihozni a szerepükből, amit lehetett, míg Jennifer Aniston hozza a szokásos, semmilyen alakítását, ahogy azt az ember tőle már megszokhatta.

Témáját, stílusát tekintve a Life of Crime-ban volt lehetőség. Franc se tudja, talán még egy jó film is lehetett volna, ha kreatívabb kezekbe kerül. Mindenesetre senkit se tévesszen meg, hogy a film egyfajta Jackie Brown-előzmény.

4/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

Top 10: Egyhelyszínes filmek

Stephen King: Az / It [1990]

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]