Az ördög ügyvédje / Devil's Advocate [1997]

Kevin Lomax (Keanu Reeves) sikeres ügyvéd, egyik pert nyeri a másik után, még egy tagadhatatlanul bűnös, pedofil matektanárt is képes kihúzni a slamasztikából. Felkeresi őt John Milton (Al Pacino), a nagymenő üzletember, munkát ajánl neki cégénél, remek fizetéssel, de még egy gyönyörű lakással is kedveskedik Kevinnek, és feleségének, Mary Ann-nek (Charlize Theron). Elsőre minden klappol, mígnem a nő rémeket nem kezd látni, de még Kevin anyja is beleborzong Milton látványától.

Robert De Niro és Al Pacino, ha úgy vesszük, a gengszterfilmek két ikonikus, legendás alakja. De nem csak az alvilág figuráit voltak képesek kiválóan vászonra vinni, hiszen mindketten alakították már magát a Sátánt - és bevallom, nem tudok dűlőre jutni, melyikük volt jobb, de tény, hogy nem is ugyanazt az ördögi alakot személyesítették meg mindketten.

Az ördög ügyvédjét nehéz besorolni bármelyik filmes műfajba is, leginkább az jellemző rá, hogy mindenből kapunk egy kicsit. Túlzás lenne horrornak nevezni, holott remekül dolgozik ezen téma elemeivel, miközben a thriller sem áll tőle messze, de végsősoron: mindenből egy kicsi, de egyik sem igazán. Ha a fejemhez fognának egy pisztolyt, és úgy kéne egy mondatban összefoglalnom, akkor talán a 'misztikus thriller' jelző csúszna ki a számon nagy ijedtségemben.


Taylor Hackford nem egy rendező-zseni, de elnézve direktori felhozatalát, Az ördög ügyvédje kétségkívül az egyik legjobb filmje A vér kötelez és a Dolores Claiborne mellett. Ezúttal Andrew Neiderman regénye alapján dolgozott, és bár összehasonlítási alapom nincs, mivel én magam nem olvastam a könyvet, de több fanyalgó véleményt hallottam már ezzel kapcsolatban, mondván, ahogy az lenni szokott, a könyv fényévekkel jobban sikerült.

A Devil's Advocate (csak, hogy ne folyton a magyar címmel dobálózzak) legerősebb pontjai inkább a játékidő második felére lépnek életbe. A felvezetés kicsit lassú, kicsit vontatott, de ahogy folyamatosan hullik le a lepel Miltronról, és kattan be szegény Mary Ann, amilyen precízen kebelezi be az ördögi vállalatvezető a fiatal ügyvédet, úgy kap el minket lépésről lépésre a film, amely egy elképesztően feszült fináléhoz vezet minket, felejthetetlen szellemi viadallal, de még egy ügyes, bár mai szemmel talán elcsépeltnek tűnő csattanóval is találkozhatunk a záró képkockákban.

Ugyan Keanu Reeves játéka teljesen rendben van, de valljuk be, Charlize Theron leépülése sokkal emlékezetesebb, és akkor még nem említettem magát Al Pacinót, akinek alakítására tényleg nincsenek szavak. John Milton minden pillanata aranyat ér, határozott fellépése, ördögi kisugárzása ezért a színészért kiáltott, a jó öreg Al pedig nem okozott csalódást.

Az ördög ügyvédje megéri a pénzét, még ha nem is nevezhető hibátlannak, főleg a lassú építkezés miatt, de még így is egy többnyire remekül összerakott, komplex filmélmény.

7/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]