Tömegsír / Open Grave [2013]

Ismeretlen férfi egy nyitott tömegsírban ébred. Körülötte holttestek. Nem tudja, hogy került oda, de még az sem tiszta, ki is ő maga valójában? Miután kikászálódik, elindul, és egy házat talál, amelyben egy szintén amnéziás csapat tanyázik. Nekivágnak, hogy kiderítsék, hol vannak, és hogy kerültek oda?

A közelmúlt egyértelmű meglepetése volt ez a hazánkban forgatott, horror-elemekben nem szűkölködő thriller. Bár anno a látatlanban levont következtetések nem voltak valami biztatók, ezért akarva-akaratlanul is felemás érzésekkel veselkedtem neki a filmnek, amelynek aztán kellemes csalódást sikerült okoznia.

Az Open Grave nehezen szippant be, sőt, nehezen is lendül bele a cselekménybe, de amint egyre több érdekesség lát napvilágot, és ahogy fokozódnak a rejtélyek, terelődnek a gyanúk, úgy lesz egyre izgalmasabb, majdhogynem körömrágós az élmény. Egy nagyon is tucatfilmet ígér, de rendkívül komplex végeredményt kapunk, amely fokozatosan vetkőzi le a sablonokat, és csap át valami egészen másba.

Mi, nézők is csupán annyi információ birtokában vagyunk, mint hőseink, és ahogy bontakozik ki a cselekmény, derülnek ki dolgok, válnak gyanúsítottá bizonyos karakterek, úgy próbáljuk összerakni velük együtt a szálakat. Mindeközben folyamatosan fordul a kocka, ahány irányba csak lehet, míg végül megkapjuk a messze nem happy end megoldást, a választ mindenre, ami azért elég nyomasztó tud lenni, ahogy összeáll.


Azt nem igazán lehet elmondani az Open Grave-ről, hogy az eredetiség magas foka lenne, de kellően fordulatos ahhoz, hogy mindezt csak szőrszálhasogatásként lehessen felróni a számlájára. A könnyen felejthető Apollo 18 után Gonzalo López-Gallego egy egészen másfajta filmet pakolt le az asztalra, noha ezúttal más forgatókönyvírók segédkeztek a munkájában, látszik a fickón, hogy ha olyan az alapanyag, akkor ő sem egy elveszett rendező.

Folyamatosan kibontakozó, olykor tévútra terelő történet, valami piszkosul nyomasztó légkörrel felhúzva: horrornak csak kicsit nevezném, de a thrillerek közt egy igazi gyöngyszem. Sharlto Copley pedig már megint bebizonyította, milyen remek színész.

7/10


Megjegyzések

  1. Kisse tulertekelt film, szerintem eleg amator volt, de semmikepp nem rossz. Amugy Magyarorszagon forgattak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban kicsit amatőr néhol, de nálam pozitív csalódás volt, elég alacsony elvárásokkal ültem neki anno. Főleg az Apollo 18 után.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Regisztráció nélkül is hozzászólhatsz a bejegyzéshez.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Stephen King: Az / It [1990]