X Polgártárs / Citizen X [1995]

Andrei Chikatilo, a rosztovi rém, aki több, mint 50 emberrel végzett 1978 és 1990 között a
Szovjetunióban. Ámokfutását nagy titkolózás övezte, "hála" a bürokratikus rendszernek, akik hozzáállásukkal csak hátráltatták a nyomozást. A nyomozás élére frissen kinevezett Viktor Burakov került, aki a poklot is megjárja mind a rendszer által súlykolt nyomás, valamint maga a gyilkos miatt, aki mindig több lépéssel előttük jár.

A múltkor a Dahmer című film alatti röpke társalgás közben szúrt szemet az egyik blogger-kolléga által említett filmcím, az X Polgártárs - talán szégyen, talán nem, én eddig még csak nem is hallottam róla.

Hiba volt, mert a Citizen X valóban megéri a belefektetett időt.

Nem csak egy roppant izgalmas nyomozás titkait fedik fel előttünk, de nagyon komoly képet fest a szovjet mentalitásról. Nem tudódhat ki, hiszen ez mégis csak a Szovjetunió, milyen véleménnyel lesz a világ rólunk, hogy itt ilyen megtörténhet? Nem vonunk be külső segítséget, mondjuk FBI, hiszen azzal azt bizonyítanánk, hogy nem vagyunk képesek egyedül megoldani.

"A Szovjetunióban nincs sorozatgyilkos. Az csak a dekadens nyugaton fordul elő."

Ez így elhangzik a filmben, és szerintem ezzel mindent el is árultam. Pedig dehogynem fordul elő. Chikatilo sorban szedi az áldozatait, miközben bepillantást nyerhetünk a magánéletébe, felfestik előttünk, mi okozta elő nála ezt a borzalmas személyiségtorzulást. És míg ő kedvére kapja el a pályaudvaron egyedül várakozó fiatalokat, addig Burakov-nak igencsak meggyűlik a baja az asztal túloldalán pöffeszkedő nagyokosokkal. Pedig Burakov gondolkozása példaértékű, és hamar kiderül számunkra is, hogyha nem ilyen betokosodott eszme vezérelte volna a górékat, azzal emberéleteket lehetett volna megmenteni.


Nagyon erős továbbá a korhű ábrázolás. Nem csak jól, egész egyszerűen tökéletesen visszaadja a régi idők orosz hangulatát. Szinte ott vagy te is, és ez most nem csak egy frázis. Még ha voltaképp egy 1995-ös filmről beszélünk (hozzátenném, HBO produkció), így nem is kellett olyan sokat visszautazni az időben, még akkor is le a kalappal, esetemben a fullcap-el. Nekünk pedig külön érdekesség, hogy magyar vonatkozása is van magának a filmnek. Részben nálunk forgatták, ezáltal több magyar mellékszerepre hazai színészt kértek fel. Például közt Csuja Imre, de tessék böngészni a film adatlapját, sok magyar nevet lehet találni.

Könnyen meglehet, hogy Chikatilo háttértörténetét jobban ki lehetett volna dolgozni, ugyanis lezárták az magánéleti, illetve a munkahelyi problémáival, ezt egy kissé felszínesnek találtam, de annyi baj legyen: a film lekötött, izgultam, felháborodtam, drukkoltam, elérte a célját. Csak ajánlani tudom.

8/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]